Udland

Nyfødt pige solgt for 500 dollars af sultende familie

Ifølge FN risikerer en million børn at dø af akut underernæring, hvis de ikke får øjeblikkelig livredende medicin.

Afghanistan står over for en af verdens største humanitære kriser.

Det oplyser FN’s Verdensfødevareprogram (WFP) i en ny rapport mandag.

- Vi er midt i en nedtælling til en katastrofe, siger administrerende direktør i WFP, David Beasley.

22,8 millioner afghanere - mere end halvdelen af befolkningen – risikerer at sulte. Blandt dem er 3,2 millioner børn under fem år, der forventes at lide af akut underernæring ved årets udgang.

- Afghanistan er nu blandt verdens værste humanitære kriser – hvis ikke den værste, siger David Beasley.

Datter solgt for 500 dollar

Krisen har fået den afghanske befolkning til at ty til desperate midler for at få mad på bordet.

Det britiske medie BBC har besøgt en afghansk familie, der har følt sig nødsaget til at sælge deres nyfødte datter for at ernære resten af familien.

- Mine andre børn var ved at dø af sult, så vi var nødt til at sælge min datter, fortæller moren til BBC.

Så snart barnet kan gå, vil hun blive hentet af manden, der købte hende. Han har allerede betalt mere end halvdelen af de 500 dollar - omkring 3000 kroner - de har solgt hende for.

Det vil hjælpe familien til at klare sig gennem de næste par måneder.

Familien har fået at vide, at barnet vil blive gift med mandens søn. Men de ved ikke noget med sikkerhed.

Og de er ikke den eneste familie i området, der har følt sig nødsaget til at sælge deres barn, oplyser BBC.

Mediet fortæller samtidig, at journalisterne selv blev opsøgt at lokale afghanere, der forsøgte at sælge deres børn til dem.

En million børn risikerer at dø

Krisen er opstået efter Afghanistans fald til Taliban, der svækkede en i forvejen skrøbelig økonomi, som var stærkt afhængig af udenlandsk bistand.

Da Taliban tog magten, suspenderede de vestlige lande bistanden, og Verdensbanken og Den Internationale Valutafond standsede deres betalinger.

En nation betragtes som bistandsafhængig, når ti procent eller mere af dets bruttonationalprodukt (BNP) kommer fra udenlandsk bistand. Ifølge Verdensbanken kom omkring 40 procent af Afghanistan BNP fra international bistand.

FN har advaret om, at den kommende vinter truer med yderligere at isolere de afghanere, der er afhængig af humanitær bistand for at overleve.

- Det er presserende, at vi handler effektivt for at fremskynde og opskalere vores levering i Afghanistan, inden vinteren afskærer en stor del af landet, hvor millioner af mennesker sulter i den frysende vinter, siger Qu Dongyu, direktøren for FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO).

I september meddelte WFP, at kun fem procent af de afghanske familier havde nok at spise hver dag.

I oktober advarede organisationen om, at én million børn risikerer at dø af akut underernæring, hvis de ikke får øjeblikkelig livredende medicin.

En dråbe i vandet

Ved en konference i Genève i september lovede det internationale samfund at afsætte mere end en milliard dollar som støtte til afghanerne. Omkring en tredjedel af beløbet er øremærket WFP.

Men i rapporten offentliggjort mandag skriver WFP, at kun en tredjedel af organisationens bistandsprogram er finansieret indtil videre.

Ifølge organisationen er den nuværende finansielle hjælp ”en dråbe i vandet”. WFP kan have behov for op mod 220 millioner dollar om måneden, hvis de skal hjælpe de næsten 23 millioner afghanere, der risikerer at sulte.

- Vi kan ikke brødføde folk med løfter – finansieringsforpligtelserne skal blive til hårde kontanter, og det internationale samfund skal gå sammen for at løse denne krise, som hurtigt løber ud af kontrol, siger David Beasley.