Udland

Klimasynderne bliver hjemme fra klimatopmødet i Glasgow

COP26 i Glasgow ligner er kopi af fiaskoen i København i 2009.

Forbehold på forbehold. Afbud på afbud.

Det er situationen før starten på klimakonferencen COP26 i Glasgow i Skotland i weekenden.

Og det er ikke kun dronning Elizabeth, som ikke længere kan kaste sit lys over klimaet. Det er alle dem, der virkelig forurener.

En undtagelse er USA's præsident Joe Biden. Men også Biden kommer med ødelæggende forbehold hjemme fra Kongressen. Han får kun halvdelen af sine mål igennem i Senatet, skriver The New York Times.

Så præsidenten virker til at være næsten lige så magtesløs, som præsident Obama var, da han deltog i COP15 i København i 2009.

Den britiske dronning har i det mindste en undskyldning. Helbredet svigter, oplyser BBC. Men de andre har ikke andre undskyldninger, end at de simpelthen ikke vil bidrage mere og derfor ikke vil udstilles.

Virkelig irriterende

Derfor begynder Glasgow på forhånd at ligne København i 2009. Viljen til at tage det store spring, som FN’s klimapanel kræver, er der ikke længere.

Og dronning Elizabeth har allerede taget forskud på fiaskoen. Under et besøg i Wales sagde hun:

- Det er virkelig irriterende, at de bare taler, men de gør ingenting.

Netop klimakonferencen i Glasgow er stedet, hvor man første gang siden COP21 i Paris i 2015 skal finde nye og helst mere ambitiøse mål for i 2030.

FN fastslår i sit oplæg, at koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren satte ny rekord sidste år og derfor går i den forkerte retning, skriver Reuters.

Vi er ikke i retning af at nå målet om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader, der blev sat som mål i Paris. Det ville kræver en nedskæring i CO2 med 45 procent i 2030.

Går forkerte vej

Tværtimod går det den modsatte vej. Lige nu er verden på vej mod et 2030, hvor der vil blive udledt 16 procent mere drivhusgas end i 2010. Det oplyser FN’s klimakonvention UNFCCC.

Og listen over de fraværende til årets konference omfatter 11 af de 20 største udledere af drivhusgasser, skriver Independent.

Xi Jinping, som er præsident i Kina, der udleder 28 procent af verdens drivhusgasser, bliver væk. Det samme gør Vladimir Putin, som er præsident i Rusland, der står for fem procent. Indien står for syv procent, og her er landets præsident, Narendra Modi, stadig ikke sikker på sin deltagelse.

I næste række bliver Brasiliens Jair Bolsonaro, Australiens Scott Morrison og Sydafrikas Cyril Ramaphoso væk, omend de netop har ladet sig presse til små indrømmelser.

Eksempelvis vil Brasilien ikke fortsætte med at fælde regnskoven så længe som planlagt.

Kina afgør klimaet

Ligesom i København i 2009 er det Kina, der afgør, om Glasgow bliver en succes eller en fiasko. Men Xi Jinping har ikke tid.

Kina fik i Paris lov til at blive ved med at øge udledning af drivhusgasser til 2030 for at kunne skaffe energi til den hurtigt voksende økonomi.

Derfor satte Kina sidste år gang i udviklingen af fem gange så meget kulproduktion fra nye miner, end der ses i resten af verden, konstaterer Global Energy Monitor.

I kinesiske provinser blev der tilmed sat gang i tre gange så megen ny minedrift som i 2019, så udviklingen er faretruende.

Kul er konge

Selv om Kina også har travlt med at udvikle vedvarende energi som solceller og vindmøller, er den kolossale udvinding af kul en udfordring for COP26. Dansk Energi oplyser således, at Kina omtrent indvier et nyt kulkraftværk hver anden uge.

Det tæller med, at Kina nu vil nå klimaneutralitet i 2060, selv om det er langt fra EU’s mål for 2050 og eksempelvis Tysklands mål for 2045. Men The Economist skriver, at 2060 er et uklart mål, og at det er vigtigere, hvornår Kina begynder at bremse op.

Kinas oplysninger giver helt enkelt ikke noget klart svar på, hvad Kina vil med hensyn til klimaet, noterer bladet.

Og mens verdens største klimaforurener bliver ved et at producere mere CO2, så står Glasgow foran to vanskelige uger.