Udland

Historisk razzia i Belgien: - Vi har afsløret en ny kriminel underverden

Takket være knækkede koder til krypterede beskeder har belgisk politi optrevlet et omfattende narkonetværk i hovedstaden Bruxelles.

Tidligt tirsdag morgen rullede de første civile politivogne ud fra politihovedkvarteret i Bruxelles i det, der skulle vise sig at være startskuddet til en af de største narkorazziaer i nyere belgisk historie.

Få timer senere havde flere end tusind betjente foretaget i alt 114 ransagninger overalt i Bruxelles. Her anholdt man 64 formodede medlemmer af en omfattende narkoorganisation, som ifølge politiet trækker tråde til Albanien og Colombia – og videre ud i resten af verden.

- I dag har vi afsløret en ny kriminel underverden i Bruxelles med betydelige økonomiske og materielle ressourcer, sagde Eric Jacobs, chef for det føderale retspoliti, på et pressemøde efter razziaen.

- Det drejer sig om en kriminel organisation, der er mistænkt for at være aktiv i kokainhandlen mellem Sydamerika og Europa, sagde han og understregede vigtigheden af ​​den storstilede aktion i kampen mod den internationale narkosmugling.

På pressemødet lagde belgisk politi ikke fingrene imellem ved beskrivelsen af razziaen og dens betydning for efterforskningen af narkokriminalitet i Europa.

- Der har været væsentlige kontantbeløb i omløb i denne kriminelle organisation, som har benyttet sig af stråmænd, korruption, trusler, vold og endda mord for at nå sine mål, sagde Eric Jacobs.

- Vi har brugt 1300 dage på at identificere netværket, som har smuglet kokain med containere og privatfly fra Sydamerika via europæiske havne og lufthavne samt eksportnetværk til Italien, Tyskland, Sverige, England, Frankrig, Holland og Portugal, sagde han.

Beslaglæggelser

I forbindelse med dagens ransagninger har politiet afsløret seks kokainlaboratorier i Bruxelles og beslaglagt tonsvis af produkter relateret til kokainhåndtering og -handel, flere skydevåben og 57 køretøjer, heriblandt flere luksusbiler.

Politiet beslaglagde desuden en stor mængde guldmønter, en pengetællemaskine, omkring en million euro i kontanter, 300 kubikmeter indsmuglet tobak foruden droner og fremdriftsmotorer til dykkere.

De organiserede narkobander er et mangeårigt problem i Belgien, hvor den store industrihavn i Antwerpen ofte har dannet ramme for opsigtsvækkende narkofund og afsløringer af organiseret narkokriminalitet.

Mandag blev 10 personer anholdt i Antwerpen mistænkt for at bidrage til narkoorganisationens aktiviteter. Seks af dem arbejder eller har arbejdet på havnen og formodes at have misbrugt deres stillinger til kriminelle formål. I sidste uge blev 27 personer anholdt i endnu en storstilet razzia i den belgiske by Liège.

Operation Sky

Tirsdagens politirazzia er en del af den såkaldte Operation Sky, der blev iværksat tidligere i år, efter belgiske efterforskere formåede at knække koden til krypterede telefoner brugt af narkokriminelle i landet.

Hermed endte én milliard beskeder, som de kriminelle havde sendt til hinanden, i hænderne på politiet. Og det er netop undersøgelsen af de mange beskeder, der nu får politiet til at skride ind.

- De afslørede fakta er så farlige for vores samfund, at det er vigtigt at handle, sagde den føderale anklager Frédéric Van Leeuw på pressemødet.

- Da Belgien ser ud til at spille en central rolle i import og distribution af kokain til hele Europa, har vi et stort ansvar over for det internationale samfund, tilføjede han.

Til dato er der i år beslaglagt 77 tons kokain i Belgien til en salgsværdi af fire milliarder euro (knap 30 milliarder danske kroner).