Coronavirus

Bolsonaro påstår sammenhæng mellem vacciner og aids

Ifølge den brasilianske præsident kommer oplysningerne fra Storbritannien, men her har regeringen intet kendskab til sagen.

De sociale medier Facebook og Youtube har mandag valgt at fjerne en video fra Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, hvori han advarede om en påstået sammenhæng mellem covid-19-vacciner og risikoen for at udvikle aids.

Youtube har samtidig suspenderet den kontroversielle præsident fra sin platform i en uge, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi fjernede en video fra Jair Bolsonaros kanal, fordi den forbrød sig mod vores politik for medicinsk misinformation om covid-19 ved at hævde, at vacciner ikke reducerer risikoen for at få sygdommen, og at de forårsager andre smitsomme sygdomme, lyder det i en kommentar fra Youtube.

Facebook oplyser, at videoen er blevet slettet, fordi Bolsonaros udtalelser er imod platformens regler om at beskrive coronavaccinerne som enten dødelige eller meget skadelige.

Udtalelserne fra den brasilianske præsident faldt i forbindelse med hans ugentlige livesending på Facebook, hvor han kommunikerer direkte til sine mange følgere.

Her henviste Bolsonaro til "officielle meldinger" fra den britiske regering, som ifølge Bolsonaro har vist, "at personer, der er fuldt vaccineret mod covid-19, udvikler aids meget hurtigere end ventet".

- Jeg anbefaler, at I læser artiklen, sagde præsidenten uden at præcisere, hvor informationen kom fra.

- Jeg vil ikke læse op fra den her, fordi jeg ikke vil miste min Facebook-livevideo.

Briter afviser oplysninger

I et svar til AFP afviser den britiske regering, at de skulle have kendskab til sådanne oplysninger om en sammenhæng mellem vaccinerne og aids.

Den brasilianske organisation for specialister i smitsomme sygdomme har ligeledes udsendt en erklæring, hvor de understreger, at der ingen beviser er for, at der skulle være en sammenhæng.

Flere internationale medier har uden held forsøgt at få en kommentar fra præsidentkontoret i Brasilien.

Den omstridte livevideo blev lagt op på de sociale medier torsdag, men hverken Facebook eller Youtube har redegjort for, hvorfor der skulle gå flere dage, før den blev fjernet.

Begge platforme har tidligere sanktioneret den brasilianske leder for opslag og videoer med misinformation, men det er første gang, at en af hans livevideoer er blevet taget ned.

Vaccineskeptisk præsident

Jair Bolsonaro har fra pandemiens begyndelse vakt opsigt med sin afslappede og alternative håndtering.

Først forsøgte han at nedtone truslen fra coronasmitten med en bemærkning om, at det "bare var en lille forkølelse", og siden gjorde han sig til fortaler for alternativ medicin som malariamedicinen hydroxyklorokin og ivermectin, der normalt bruges mod hudsygdomme.

Præsidenten har også været imod skrappe coronarestriktioner, og han har stædigt fastholdt en modstand mod selv at lade sig vaccinere mod covid-19.

I december advarede han mod ukendte bivirkninger og sagde, at vaccinen i teorien kunne forvandle dig til en alligator, give skægvækst hos kvinder eller gøre mænds stemmer feminine.

Coronapandemien sættes i forbindelse med over 600.000 dødsfald i Brasilien, og en senatskomite offentliggjorde i sidste uge, at den vil have præsident Bolsonaro dømt for ”forbrydelser mod menneskeheden” på grund af hans håndtering af krisen.

Skulle sagen komme videre til det juridiske system, så har landets statsadvokat derefter 30 dage til at rejse sagen.