Udland

Spøjs sætning indtager USA - den er en indirekte sviner til Biden

"Let's go, Brandon" er blevet den amerikanske højrefløjs fuckfinger til præsident Joe Biden.

Det råbes under sportskampe.

Det skrives i kommentarspor.

Og nu hitter det på TikTok og YouTube.

En reporters fejltagelse har resulteret i, at sætningen "Let's go, Brandon" (kom så, Brandon, red.) er blevet et kulturelt fænomen i USA, og den er især populær hos højrefløjen, som benytter den til at tilsvine præsident Joe Biden.

Reporter hørte forkert

Det startede i september, da nogle amerikanere begyndte at råbe "Fuck Joe Biden" fra tribunerne på sportsstadioner.

Slagsangen spredte sig – hovedsageligt i de sydlige stater, hvor størstedelen af den amerikanske højrefløj holder til.

Den nåede også til staten Alabama, hvor der i starten af oktober var et Nascar-motorløb. Her blev blev racerkøreren Brandon Brown interviewet af NBC-reporteren Kelli Stavast, som kunne høre, at der blev sunget i baggrunden.

- Du kan høre råbene fra publikum... Let's go, Brandon, sagde Kelli Stavast, som enten havde hørt forkert eller bevidst ændrede sætningen, så hun ikke ville bande på landsdækkende tv, skriver BBC.

Set millionvis af gange

Interviewet gik viralt og er siden blevet delt af flere højrefløjsinfluencere.

I flere konservative webshops, herunder Patriot Depot, kan man i dag finde "Let's go, Brandon"-tilbehør såsom kasketter, kopper og flag.

Derudover blev der under et vælgermøde med den tidligere præsident Donald Trump spottet et fly med et "Let's go, Brandon"-banner.

Også republikanske politikere har sluttet sig til den nye trend.

Heriblandt Bill Posey, som under en tale i Kongressen i fredags sluttede af med at sige "Let's go, Brandon." Også Texas' justitsminister, Ken Paxton, benyttede sætningen til at kritisere Joe Bidens grænsehåndtering.

Flere musikere har lavet sange med sætningen, og især den af den ellers ukendte rapper Loza Alexander har vokset sig stor på YouTube. Musikvideoen er blevet set flere end 3,2 millioner gange.

Også på TikTok er sangen blevet et hit. Her er videoer med hastagget #Letsgobrandon blevet set millionvis af gange.

Bidens popularitet falder

Mens "Let's go, Brandon" spreder sig med lynets hast, daler Joe Bidens popularitet.

Faldet begyndte i august, hvor præsidenten fik massiv kritik for den måde, hvorpå de amerikanske tropper blev trukket ud af Afghanistan.

Under tilbagetrækningen var 13 amerikanske soldater blandt de 170 mennesker, som mistede livet, da Islamisk Stat sprængte en selvmordsbombe ved Kabuls lufthavn i Afghanistan.

Kritikken af Joe Biden kom fra både højre- og venstrefløjen, og selvom præsidenten har forsøgt at forsvare sin håndtering af krisen i Afghanistan, daler hans popularitet fortsat.