Udland

Kronprinsen er "en psykopat", siger saudier i eksil

Tidligere efterretningsagent siger nu, at Saudi-Arabiens kronprins sendte et hold afsted for at dræbe ham i Canada.

En tidligere saudiarabisk efterretningsofficer kalder på amerikansk tv den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman for "en psykopat, der ikke ejer empati".

Efterretningsofficeren Saad Aljabri lever i eksil i Canada, og trådte i weekenden frem i det berømte tv-program '60 Minutes'.

Her fortalte han i detaljer, hvordan han var tæt på at blive myrdet af kronprinsens agenter, på samme måde som den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Tyrkiet i 2018.

Han vurderede, at han undgik at blive myrdet, fordi gruppen af agenter, der forsøgte at komme ind i Canada i 2018, blev nægtet adgang til landet.

Samtidig var han også blevet advaret af en hemmelig kilde om, at de saudiarabiske agenter var på vej.

- Jeg blev advaret mod at nærme mig nogen saudiarabisk repræsentation i Canada. Jeg fik at vide: "Tag ikke på konsulatet. Besøg ikke ambassaden. De har skåret ham (Jamal Khashoggi, red.) i småstykker. De har dræbt ham. Du er den næste på listen, fortalte Saad Aljabri til '60 Minutes” på tv-stationen CBS.

Kronprinsens "Tiger-gruppe"

Han forklarede, at en gruppe på seks agenter landede i Ottawa Lufthavn i Canada i oktober 2018, få uger efter mordet på Jamal Khashoggi i Tyrkiet, men ikke fik indrejsetilladelse til Canada.

I et sagsanlæg, der blev anlagt ved en domstol i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., sidste år, har Saad Aljabris advokater fremlagt flere detaljer:

- Ligesom det team, der blev sendt afsted for at dræbe Jamal Khashoggi, var de agenter, der blev sendt afsted for at dræbe Saad Aljabri, også medlemmer af kronprins Mohammed bin Salmans personlige gruppe af lejesvende, der kaldes "Tiger-gruppen".

- De medbragte to tasker fulde af kriminalteknisk udstyr, og nogle i gruppen var kriminalteknikere, der vidste, hvordan man rydder op på et gerningssted. "Tiger-gruppen" forsøgte at komme ind i Canada i det skjulte, de rejste på turistvisaer og forsøgte at komme ind i Canada hver for sig ad forskellige udgange, citerer CBS fra sagsanlægget fra sidste år.

De canadiske myndigheder har tidligere bekræftet historien, skriver avisen The Guardian.

- Vi er opmærksomme på episoder, hvor udenlandske personer har forsøgt at true mennesker, der bor i Canada. Det er fuldstændigt uacceptabelt, udtalte den canadiske regering.

Ifølge CBS har den amerikanske regering indført sanktioner mod "Tiger-gruppen" på grund af gruppens rolle i drabet på Jamal Khashoggi.

Tæt på tidligere tronarving

Efterretningsofficeren Saad Ajjabri var tidligere højt på strå i Saudi-Arabien som næstkommanderende i det saudiarabiske efterretningsvæsen og en nær rådgiver af tidligere kronprins Mohammed bin Nayef.

Men det ændrede sig alt sammen i 2017, da Mohammed bin Nayef blev afsat som tronarving og erstattet af fætteren Mohammed bin Salman.

På det tidspunkt havde Saad Aljabri allerede forladt landet, og efter kuppet fik han asyl i Canada.

Herfra har han siden ført kampagne for at få sine to yngste børn ud af Saudi- Arabien. De har været tilbageholdt siden faderen forlod landet, og har i perioder været fængslet.

Saudi-Arabiens ambassade i Washington siger i en kommentar til Saad Aljabris beskyldninger, at den tidligere agent for længst har mistet al troværdighed.

- Saad Aljabri er en miskrediteret tidligere embedsmand, der har en lang historie bag sig med at fabrikere historier, der skal distrahere omverdenen fra de milliardstore økonomiske forbrydelser, som han har begået, og som nu betaler hans og hans families luksustilværelse, siger ambassaden til CBS.