Udland

Instruktør har før fået kritik for at sløse med våbensikkerhed på filmset

Allerede lørdag udvandrede ansatte fra filmen 'Rust', der blev ramt af tragisk ulykke, da Alec Baldwin ved en fejl dræbte fotografen Halyna Hutchins.

Den assisterende instruktør, som fredag gav skuespilleren Alec Baldwin den revolver, der dræbte filmfotografen Halyna Hutchins, har tidligere fået kritik for at sløse med sikkerheden omkring skydevåben på filmset.

Det skriver flere medier – herunder CNN.

Der er akut behov for at se på de alarmerende arbejdsforhold og brud på sikkerheden

Dave Cortese, statssenator i Californien

Maggie Goll, som arbejder med at fremstille rekvisitter til film, indgav i 2019 en klage over den assisterende instruktør, David Halls, da de to arbejdede sammen på serien ’Into the Dark’.

Ifølge Goll skulle David Halls have undladt at holde de påkrævede sikkerhedsmøder, ligesom han undlod at oplyse, at der var våben til stede på settet til serien.

- Filmholdet blev kun gjort opmærksom på, at der var våben på settet, fordi den assisterende rekvisitansvarlige forlangte, at Dave (David Halls, red.) dagligt gjorde opmærksom på det, lyder det i en skriftlig udtalelse fra Maggie Goll.

Heraf fremgår det desuden, at David Halls gentagne gange undlod at returnere våbnene til rekvisitfolkene efter brug på filmsettet.

Ansatte udvandrede fra filmset

Over for The Guardian understreger Maggie Goll, at problemet er langt større end David Halls.

- Det her handler ikke om David Halls… Det her er på ingen måde blot en persons skyld. Det er en større diskussion om sikkerheden på filmset, og hvad vi prøver at opnå med kulturen på det område, lyder det fra den rekvisitansvarlige.

Allerede lørdag kom det frem, at flere ansatte udvandrede fra filmsettet til westernfilmen ’Rust’, fordi de var utilfredse med sikkerheden. Det skete få timer inden ulykken, der kostede den 42-årige filmfotograf livet.

Flere kamerafolk var ifølge Los Angeles Times utilfredse med arbejdsforholdene på lavbudgetfilmen, der optages i New Mexicos ørken og har Alec Baldwin i hovedrollen og som co-producer. Klagerne gik blandt andet på manglende sikkerhed, der betød, at våbnene på settet ikke blev tjekket grundigt nok.

Los Angeles Times har også talt med tre ansatte på filmsettet på Bonanza Creek Ranch, hvor optagelserne til ’Rust’ indtil videre er sat på pause, som fortæller om en episode lørdag i sidste uge, hvor samme revolver, der dræbte Halyna Hutchins, to gange var gået af i hånden på Alec Baldwins stuntman.

Ligesom Alec Baldwin havde stuntmanden fået at vide, at våbnet var "koldt" – et udtryk i filmbranchen for et våben, der ikke indeholder nogen former for ammunition.

Flere detaljer om dødsulykken

Statssenatoren Dave Cortese fra Californien vil efter ulykken fremsætte et lovforslag om at forbyde rigtige våben under filmoptagelser i Californien, hvor Hollywood har hjemme.

- Der er akut behov for at se på alarmerende arbejdsforhold og brud på sikkerheden, siger Cortese.

De ansvarlige for tv-serien 'The Rookie' har efter dødsulykken besluttet at forbyde rigtige våben under optagelserne.

Mandag er der kommet flere detaljer frem om den fatale ulykke, der skete natten til fredag dansk tid.

Af en erklæring fremgår det, at Alec Baldwin trak revolveren hen over sin krop og pegede den mod et kamera under en prøve på filmsettet, da våbnet affyrede og ramte Halyna Hutchins i brystet.

Filmens 48-årige instruktør, Joel Souza, blev også ramt af skuddet, men han blev udskrevet fra hospitalet igen allerede fredag.

- Joel sagde, at han kiggede Hutchins over skulderen, da han hørte, hvad der lød som et piskesmæld og derefter et højt knald, lyder det i erklæringen.

Politiets efterforskning af dødsulykken fredag er stadig åben.