Briternes jul er i fare, siger corona-ekspert
Smittetallene i Storbritannien er steget eksplosivt, men regeringen afviser at skride til plan b.
Endnu en jul ramt af restriktioner og nedslående nedlukning.
Det er skrækscenariet, som kan vente briterne med to måneder til højtiden i december.
Sådan siger Peter Openshaw, professor i immunologi og coronarådgiver for den britiske regering, som direkte reaktion på de smitte- og dødstal, der i øjeblikket florerer i Storbritannien.
- Vi har lært, at det kræver handling med det samme, hvis man vil lave sundhedsmæssige foranstaltninger. Hvis man udsætter, er man nødt til at bruge skrappere midler senere hen, siger Peter Openshaw lørdag i magasinprogrammet BBC Breakfast.
Lockdown ikke en del af planen
Antallet af coronasmittede i Storbritannien er steget eksplosivt siden begyndelsen af oktober.
Den seneste uge er over 44.000 briter hver dag testet positive med op til 180 døde inden for et døgn.
Det er tal, som ifølge Peter Openshaw bør få regeringen til at agere øjeblikkeligt, inden det er for sent.
Fredag fastslog premierminister Boris Johnson, at en lockdown i den forestående vinter ikke er en del af planen.
- Absolut intet tyder på, at det ligger i kortene, sagde han til The Guardian.
Ifølge Lone Theils, forfatter og tidligere korrespondent i Storbritannien, har Boris Johnsons regering uofficielt sat et dagligt dødstal på 250 som markør for, hvornår Storbritannien igen står i en regulær coronakrise.
- Eksperterne taler meget seriøst om, at en fjerde bølge nu ruller ind over Storbritannien. De tager det yderst alvorligt og advarer nu regeringen om, at de er nødt til at reagere på det.
Tirsdag registrerede de britiske myndigheder 223 døde med covid-19. Det er det højeste tal på en enkelt dag siden marts.
Ambulancer står i kø
Derfor står Peter Openshaw heller ikke alene med sin bekymring over epidemien.
Det britiske sundhedsvæsen er i forvejen udfordret af et rekordhøjt efterslæb som følge af pandemien, der sidste år pressede hospitalerne til det yderste.
Både frontpersonale og sundhedssektor mærker nu presset stige, siger Katherine Henderson, generaldirektør i Royal College of Emergency Medicine, der repræsenterer landets akutafdelinger.
- Vi befinder os allerede et forfærdeligt sted med store køer af ambulancer og udsatte mennesker, som venter på at blive afhentet, siger hun til Sky News søndag.
Spørgsmålet er, hvad der skal gøres for at bringe epidemien under kontrol igen.
Vil ikke indføre fase b
Onsdag aften sagde sundhedsminister Sajid Javid, at regeringen ikke vil genindføre restriktioner som mundbind og vaccinepas, der ellers er en del af den såkaldte fase b i den britiske coronahåndtering.
Storbritannien er lige nu i en såkaldt fase a, der blandt andet betyder, at befolkningen bliver opfordret til at tage imod et boosterstik mod coronavirus.
Men det er ikke nok, lyder det fra de fagforeninger, som repræsenterer de tre millioner ansatte i den britiske sundhedssektor.
Herfra lyder anbefalingen, at regeringen bør genindføre obligatorisk brug af mundbind i butikker og offentlig transport.
Ifølge Peter Openshaw er briterne nødt til at tage sagen i egen hånd frem for at vente på tiltag fra regeringens side.
- Jo før, vi selv gør noget for at få smitten ned, jo større er udsigten til at holde jul med vores familier, siger Peter Openshaw.
I øjeblikket venter over fem millioner patienter på behandling.