Udland

Har Erdogan gang i en stor afledningsmanøvre?

Tyrkiet erklærer ti ambassadører persona non grata på et tidspunkt, hvor Erdogan i den grad har brug for udenlandske syndebukke, siger ekspert.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har lørdag erklæret ti landes ambassadører for persona non grata og vil dermed sende dem ud af landet.

På listen er kun vestlige lande, blandt andet ambassadører fra nationer som USA, Tyskland, Frankrig - og Danmark.

Eksperter kalder præsidentens træk for meget usædvanligt, så hvorfor gør han det egentlig?

Der findes både et kort – og et lidt længere – svar.

Tåler ikke kritik

Erdogans udmelding kommer som følge af de ti ambassadørers fælles opråb til præsidenten om at løslade aktivisten og forretningsmanden Osman Kavala.

Kavala blev fængslet for fire år siden for sin påståede rolle i forbindelse med regeringsfjendtlige protester i Gezi Park i Istanbul i 2013.

Den korte forklaring på persona non grata-dramaet er derfor, at den tyrkiske præsident simpelthen ikke kan tåle kritik.

Sådan lyder det fra Tyrkiet-ekspert og TV 2-journalist Martin Selsøe Sørensen, der tidligere har været korrespondent i Istanbul.

- Han tåler det ikke fra Osman Kavala, som har støttet kritikere og har været med til at fremme diskussionen om det politiske system i Tyrkiet. Han tåler det ikke fra lokale tyrkiske journalister, og han tåler det altså heller ikke fra udenlandske ambassadører, som nu kritiserer den måde, som Osman Kavala er blevet behandlet på i det tyrkiske retssystem, siger han til TV 2.

En afledningsmanøvre

Men der kan også være en anden forklaring, end at Erdogan slet og ret er blevet provokeret.

At gå i konflikt med ti andre lande kan nemlig ses som en afledningsmanøvre, der skal fjerne fokus fra landets pressede økonomiske situation med høj inflation og udbredt arbejdsløshed.

- Støtten svinder til Erdogan, og han er en meget presset mand. Derfor prøver han nu at finde nogle syndebukke i udlandet eller afledningsmanøvrer, som skal få tyrkerne til at tænke på noget andet. Det har han også før gjort, når han har været presset, siger Martin Selsøe Sørensen.

Og den opfattelse er da også ved at sprede sig i det tyrkiske. Det fortæller freelancejournalist i Tyrkiet Sultan Coban.

- Oppositionslederen siger i dag, at Erdogan er en mand, der skubber landet ud over afgrunden. Og at det her umuligt kan være i nationens interesse, men derimod en afledning fra den meget dårlige økonomiske situation, siger hun.

Sultan Coban fortæller, at det ikke er nyt med ekstreme udtalelser fra den tyrkiske præsident. Hun fremhæver som eksempel, at han har sammenlignet den den tyske kansler, Angela Merkel, med en nazist og kaldt Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, for psykisk syg.

- Men at erklære ambassadører for persona non grata er helt nyt – det har vi ikke set før, siger hun.

Akavet topmøde på trapperne

Spørgsmålet er, hvad der nu skal ske, og om ambassadørerne lige nu er ved at pakke kufferten for at vende snuden hjem mod de ti hjemlande.

Senest har udenrigsminister Jeppe Kofod lørdag aften oplyst til TV 2, at Udenrigsministeriet ikke har modtaget nogen officiel henvendelse om "såkaldt Persona non grata-status".

- Jeg kan dog oplyse, at vi er i tæt kontakt med vores venner og allierede om sagen, lyder det fra Jeppe Kofod.

Men selvom de ti lande højst sandsynligt ikke ser positivt på Erdogans hjemsendelsesfinte, står præsidenten ifølge Martin Selsøe Sørensen i en gunstig situation. Blandt andet fordi EU er afhængig af Tyrkiets hjælp til at holde flygtningestrømmen mod Europa i ave.

- Erdogan kan lune sig ved, at vi er nødt til at tale med Tyrkiet, selvom han gør sådan noget her. For vi er nødt til at tale med med dem om migration, som jo er det helt store emne i Europa, og hvor Tyrkiet spiller en nøglerolle.

Dog forudser korrespondenten et kejtet arrangement, når mange store landes ledere om cirka en uge stimler sammen til G20-møde.

- Her skal Erdogan med og mødes med blandt andre USA's præsident, Joe Biden, og lederne af Tyskland og Frankrig. Det kan hurtigt blive et lidt akavet møde, siger han.