Fire hunde var fanget i lava på ferieø - nu er de sporløst forsvundet

En redningsaktion med drone skulle redde fire hunde omringet af lava. Men netop som aktionen skulle i gang, var hundene pludselig væk.

Vulkanen Cumbre Vieja på ferieøen Palma har været i udbrud i over en måned og ædt sig vej igennem landskabet med store ødelæggelser til følge.

Men midt i krisen var der også lys. Fire jagthunde fanget omringet af lava skulle reddes i en aktion, der har optaget spanierne i dagevis.

Et hold droneeksperter havde konstrueret specialudstyr, så hundene kunne blive samlet op og fløjet væk fra lavaen med en særlig fragtdrone.

Kom så La Palma. Hundene har det godt. Hilsen The A-team

Banner på sted, hvor hundene var fanget i lavaen

I spidsen for aktionen stod Jaime Pereira, der er direktør i virksomheden Aerocámaras.

Han har tidligere forklaret, hvor vanskelig en operation der var tale om. Dels på grund af den glohede lava og aske i luften, dels på grund af strækningen, der skulle tilbagelægges for at nå hundene.

Ligesom myndighederne slog han fast, at det hverken var muligt at nå hundene til fods eller via helikopter i luften.

Hundene er væk

Men trods Jaime Pereiras forudsigelser om, at der kun var én vej ind til hundene - nemlig drone - gjorde hans team en overraskende opdagelse, da de forleden fløj over stedet, hvor hundene havde været fanget:

De var væk.

- De har formentligt gemt sig, lød det i første omgang fra Pereiras, mens han garanterede, at hans team ville blive ved med at lede efter hundene.

Men nu tog sagen en overraskende drejning.

For mens mystikken begyndte at brede sig blandt spanierne, som havde fulgt planlægningen af redningsaktionen af hundene med tilbageholdt åndedrag, blev en video offentliggjort på YouTube.

Her blafrede et banner i vinden på stedet, hvor hundene havde befundet sig. På det stod teksten:

- Kom så La Palma. Hundene har det godt. Hilsen The A-team.

Efterfølgende kunne Jaime Pereiras bekræfte, at redningsholdets droner også havde set banneret.

Nogen havde altså overhalet Pereira og hans folk indenom og befriet hundene fra lavaen. Men hvem?

Jægere har reddet hundene

Spanske medier har spekuleret i, hvem der mon har turde risikere liv og lemmer for at få hundene væk fra lavaen. Men endnu er ingen stået frem officielt.

Bladet “Alt om Jagt” (Todo de caza, red.) har dog et bud.

Magasinet skriver, at de har kilder tæt på hundenes ejer, som siger, at de er blevet reddet, og at de på intet tidspunkt har lidt nød - og i øvrigt heller ikke er blevet forladt, som flere medier har skrevet:

- Hundene er, hvor de bør være. Vedkommende vil ikke forklare noget og ønsker ikke stille op til interviews, lyder det i det spanske blad.

Jagtbladet forklarer videre, at hundene var flygtet, da vulkanudbruddet begyndte, og at deres ejer ikke havde haft mulighed for at hente dem tidligere.

Redning planlagt gennem længere tid

Ifølge bladet har ejeren i et stykke tid planlagt, hvordan hundene skulle reddes. Redningsaktionen fandt sted allerede sidste søndag, skriver jagtbladet.

Hvordan aktionen præcis er foregået, er stadig omgærdet af en del mystik. Ifølge dagbladet ABC er hundene reddet til fods af nogle jægere via en sti, hvor lavaen var mindre varm.

Jaime Pereira fra firmaet Aerocámaras, tager sagens drejning med godt humør.

For selv om han og hans team har brugt lang tid på at planlægge redningen, så er det vigtigste, at hundene har det godt.

- Vores mål er 80 procent nået. Det, der mangler nu, er, at hundene dukker op, og at det er de rigtige hunde, siger Jaime Pereira til det spanske medie Antenna 3.

Hos de spanske myndigheder er reaktionen imidlertid noget anderledes. Området, hvor hundene befandt sig, er afspærret for offentligheden på grund af fare.

Politiet efterforsker derfor nu sagen for at finde frem til, hvem der har reddet hundene.