Udland

Ansatte på filmset udvandrede i protest over manglende sikkerhed inden dødsulykke

Revolveren, der fredag kostede en filmfotograf livet, gik for en uge siden af i hånden på Alec Baldwins stuntman, fortæller flere kilder.

Kun få timer før skuespilleren Alec Baldwin fredag ved et uheld skød og dræbte filmfotografen Halyna Hutchins, udvandrede flere ansatte på filmsettet i protest over blandt andet sikkerheden.

Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt NBC News.

Vi har nu haft tre episoder med våben, der er gået af ved en fejl. Det er superutrygt

Ansat i besked til filmens produktionsansvarlige

Flere af kamerafolkene og deres assistenter var utilfredse med arbejdsforholdene på lavbudgetfilmen 'Rust', der optages i New Mexicos ørken og har Alec Baldwin i hovedrollen og som co-producer.

Klagerne skulle blandt andet være gået på lange arbejdstider, manglende løn og sikkerhed, der blandt andet betød, at våbnene på settet ikke blev tjekket grundigt nok. Det udtaler anonyme kilder til Los Angeles Times.

Ifølge kilderne skulle mindst en af kamerafolkene sidste weekend have klaget over manglende sikkerhedsprotokoller omkring våbnene.

Samme våben var gået af før

Los Angeles Times har talt med tre ansatte, som lørdag befandt sig på filmsettet på Bonanza Creek Ranch, hvor optagelserne af westernfilmen indtil videre er sat på pause.

De fortæller samstemmende om en konkret episode lørdag i sidste uge, hvor samme revolver, der dræbte Halyna Hutchins, to gange var gået af i hånden på Alec Baldwins stuntman.

Ligesom Alec Baldwin havde stuntmanden fået at vide, at våbnet var "koldt" – et udtryk i filmbranchen for et våben, der ikke indeholder nogen former for ammunition.

- Der skulle have været en undersøgelse af, hvad der skete. Men der var ingen evaluering af episoden, og vi blev ikke forsikret om, at det ikke ville ske igen. De ville bare videre, videre, videre, siger en af de ansatte til Los Angeles Times.

Ansat i besked: - Det er superutrygt

En anden ansat var så bekymret efter episoden, at han skrev en besked til filmens produktionsansvarlige.

- Vi har nu haft tre episoder med våben, der er gået af ved en fejl. Det er superutrygt, står der i tekstbeskeden, som Los Angels Times har set en kopi af.

Rust Productions, der står bag filmen, skriver i en pressemeddelelse efter ulykken fredag, at filmholdets sikkerhed er en topprioritet.

- Selvom vi ikke er blevet foreholdt nogen officielle klager vedrørende sikkerheden omkring våben eller rekvisitter på settet, vil vi foretage en intern undersøgelse af vores procedurer, mens filmoptagelserne er sat på pause, står der i meddelelsen.

Baldwin: - Mit hjerte er knust

Alec Baldwin reagerede sent fredag for første gang på den tragiske dødsulykke.

På Twitter skriver skuespilleren, at han er i kontakt med 42-årige Hutchins mand, og at han "tilbyder al sin støtte til ham og hans familie".

- Mit hjerte er knust for hendes mand, deres søn og alle, som kendte og elskede Halyna.

- Der findes ingen ord, der kan beskrive mit chok og min sorg over den tragiske ulykke, der tog livet af Halyna Hutchins, en kone, mor og en dybt beundret kollega.

Filmens 48-årige instruktør Joel Souza blev såret i ulykken, men blev fredag formiddag dansk tid udskrevet fra hospitalet.

Burde ikke kunne ske

Ulykken på filmsettet burde ifølge en dansk ekspert slet ikke kunne ske med et rekvisitvåben.

Derfor er special effects-koordinator Hummer Højmark overbevist om, at den dødbringende revolver må have været et rigtigt våben.

- Der er så stor fysisk forskel, at man skal være ualmindeligt dum for at tage fejl, siger han til TV 2.

Hummer Højmark kan ikke med sikkerhed sige, hvordan et skarpladt våben er endt i hænderne på skuespilleren.

Men han mener, at det er mest sandsynligt, at filmselskabet bag 'Rust' har villet spare penge. Gammeldags revolvere af den type, man bruger i westernfilm, er nemlig dyre.

- Måske tænkte de, at de havde styr på det, fordi den bare skulle affyre et par løse skud, siger Hummer Højmark.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at skarpladte våben har kostet liv i Hollywood.

I 1994 døde Brandon Lee, der var filmlegenden Bruce Lees søn, af et skud fra en pistol under optagelserne til filmen 'The Crow'.

Der er endnu ikke rejst nogen sigtelser i sagen, der fredag kostede Halyna Hutchins livet.