Udland

Omstridt hegn til debat på EU-topmøde: - Piben har fået en anden lyd

12 medlemslande - heriblandt Danmark - opfordrer EU til at betale for hegn og mure, der skal stoppe illegal migration.

Håndteringen af migranter er på dagsordenen, når EU's stats- og regeringsledere fredag mødes i Bruxelles.

Især fordelingen af flygtninge og den ydre grænsekontrol er til debat.

Nu har piben fået en anden lyd i Europa

Divya Das, EU-korrespondent

Forud for topmødet har 12 medlemslande - heriblandt Danmark - i et fælles brev opfordret EU til at betale for hegn og mure, der skal stoppe illegal migration.

I brevet skriver medlemslandene, at der er brug for nye værktøjer til at forsvare EU's ydre grænse. Her bliver fysiske barrierer som hegn og mure fremhævet som et effektivt middel til at beskytte grænserne.

Og det er et markant holdningsskifte, siger TV 2s EU-korrespondent, Divya Das:

- Da Trump overvejede en mur mod Mexico, mødte det stor kritik fra Europa. EU's daværende udenrigschef, Federica Mogherini, sagde for eksempel, at "her i Europa river vi mure ned, vi bygger dem ikke op". Nu har piben fået en anden lyd i Europa.

Dansk hegn i Litauen

I september sendte Danmark 15 kilometer pigtrådshegn til Litauen for at styrke landets grænse mod det stigende antal migranter, der kommer ind i landet via Hviderusland.

Det mødte voldsom kritik fra blandt andre Enhedslisten og Amnesty Danmark.

Også Nikolas Feith Tan, seniorforsker med speciale i international flygtningeret og menneskerettighedslovgivning, kritiserede regeringens tiltag.

- Det er nyt, at Danmark indtager så stor en rolle og udviser så stor interesse for grænsekontrollen af Europa, sagde Nikolas Feith Tan til Berlingske.

Siden foråret er krisen spidset til mellem Hviderusland og nabolandene Polen, Litauen og Letland.

Anklagerne lyder, at Hviderusland bevidst efterlader migranter fra blandt andet Mellemøsten og Afrika i stort antal ved grænserne som hævn for de sanktioner, som EU har indført mod Hvideruslands præsident, Alexander Lukashenko.

Fordeling af migranter

Fordelingen af migranter skal også diskuteres på topmødet i Bruxelles.

Så sent som mandag blev flere hundrede migranter og flygtninge reddet på Middelhavet under et forsøg på at nå Europa. Flere af dem blev evakueret til den italienske ø Lampedusa.

I en tale onsdag i det italienske parlament lagde premierminister, Mario Draghi, pres på EU forud for topmødet.

Her fremhævede han blandt andet, at Italien har overholdt de internationale forpligtelser til at redde folk på havet og sikre international beskyttelse af dem, der havde ret til det.

- Det gjorde vi med menneskelighed for at forsvare europæiske værdier som solidaritet og gæstfrihed. Nu er det vigtigt, at EU-Kommissionen præsenterer nogle klare handlingsplaner, som er tilstrækkeligt finansierede, lød det fra Draghi.

Vil have en solidaritet

Italien har de senere år oplevet et voldsomt flygtningepres. Landet har efterspurgt en mere solidarisk migrationspolitik i EU, hvor landene løfter migrationsopgaven sammen med en ligelig fordeling af migranterne og et fælles asylsystem.

Det fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl:

- Der er aldrig lavet en fælles løsning i EU, så nu benytter Mario Draghi endnu en lejlighed til at sige til EU-Kommissionen, at der skal findes en løsning på problemet.

Alene i år er der kommet omkring 45.000 migranter til Italien.