Udland

Ekspert i filmvåben efter Hollywood-ulykke: - Våben er designet til at tage liv

En filmfotograf er død i en ulykke, hvor skuespiller Alec Baldwin ved et uheld affyrede skud fra en rekvisitpistol.

Den velkendte amerikanske skuespiller Alec Baldwin har været involveret i en tragisk ulykke på optagelserne til Hollywood-filmen ’Rust’.

Ifølge en række medier havde Baldwin ved et uheld affyret skud fra en rekvisitpistol, som endte med at koste den 42-årige filmfotograf Halyna Hutchins livet.

Men hvordan er det muligt, at et rekvisitvåben kan tage livet af nogen?

Det er noget lort at arbejde med rigtige våben

Daniel Karpantschof, medstifter af Copenhagen Industries

Det kan Daniel Karpantschof, der er medstifter af Copenhagen Industries, gøre os klogere på.

Effekten af rigtige skud

Virksomheden Copenhagen Industries er under afvikling, men produktet var våbenattrapper til film, som ikke bruger løst krudt.

I dag bliver der nemlig brugt ægte våben med løst krudt i filmproduktioner i både Hollywood og Danmark, forklarer Daniel Karpantschof.

- Det er noget lort at arbejde med rigtige våben, og det har det alle dage været. Våben er designet til at tage liv. De er ikke designet til at være sikre, siger han til TV 2.

Han understreger, at han ikke kender til omstændighederne omkring ulykken på ’Rust’.

- Det er krigsmateriel

Det løse krudt bliver brugt til blandt andet at give lydeffekten af rigtige skud, som skuespillerne kan spille ud fra.

Daniel Karpantschof forklarer, at der bliver svejset en blokade ind i våbnet, som gør, at udstødningen fra det løse krudt bliver ført tilbage og genlader.

Men i uheldige tilfælde kan energiudladningen fra det løse krudt være stærk nok til, at blokaden bliver affyret som et projektil.

Der er ikke nogen, der skal gå på arbejde og frygte for deres sikkerhed, når de laver underholdning og kultur

Daniel Karpantschof

Og når man bruger ægte våben, er der også en risiko for, at der kan sidde et projektil i kammeret, som ubevidst bliver skudt afsted, forklarer han.

- Det er helt almindeligt krigsmateriel. De laver den her film med våben, som måske har slået mennesker ihjel i kamp, lyder det.

Et langvarigt problem i filmbranchen

Det var med udgangspunkt i skader og dødsulykker som denne, at Copenhagen Industries opstod. Her designede de en våbenattrap, som affyrede en elektronisk styret blanding af oxygen og propan.

Det giver lyden af skud og ild for enden af geværet, men der bliver ikke skudt noget af med våbnet.

Det er en problematik, som filmbranchen har døjet med længe, forklarer Daniel Karpantschof. Han håbede, at han havde løsningen på problemet, men det lykkedes ikke at finansiere projektet.

- Der ikke er nogen, der skal gå på arbejde og frygte for deres sikkerhed, når de laver underholdning og kultur. Skuespillere skal ikke instrueres i, at nogle af deres kollegaer kan dø, hvis de peger våbenet på dem.

Der følger også store udgifter med at have de ægte våben med i produktionen. Der skal hyres sikkerhedsfirmaer samt indhentes tilladelser til de enkelte stuntmænd og skuespillere.

Foregår produktionen i flere lande, skal man igennem en kompliceret proces med at flytte våben over landegrænser.

Special effects løste ikke udfordringen

Daniel Karpantschof forklarer, at man i Hollywood har forsøgt at erstatte det løse krudt med computergrafik, men at det ikke har fungeret efter hensigten – særligt for skuespillerne, som skal spille ud fra et våben, der ikke siger en lyd.

Det er hans opfattelse, at danske film i højere grad tilføjer effekter til våbnet i postproduktionen. Det er både billigere og mere sikkert, lyder det.

- Men ofte er det ikke våbnet, der er omdrejningspunktet i danske produktioner. Der fylder det væsentligt mere i Hollywood-film.

Der var stor interesse for våbenattrapperne, forklarer han, og folk inden for film, tv, teater, events, forlystelsesparker og koncerter havde henvendt sig.

Havde det lykkedes at skaffe finansiering, skulle Copenhagen Industries blandt andet have leveret til ’Rambo 5’.

Ingen sigtede i sagen

Der er endnu ikke kommet forklaring på, hvad der gik galt i ulykken med Alec Baldwin. Der er fredag eftermiddag ikke rejst nogen sigtelser i sagen.

Den 48-årige instruktør Joel Souza blev såret i ulykken, men er udskrevet fra hospitalet igen.

Baldwin blev efterfølgende afhørt af myndighederne og frigivet igen.

Myndighederne indleder nu en undersøgelse af, hvordan ulykken kunne ske, og hvilket projektil der blev affyret fra våbenattrappet.

I 1993 mistede den 28-årige skuespiller Brandon Lee, søn af filmlegende Bruce Lee, livet i en lignende ulykke på optagelserne til filmen ’The Crow’.

På den officielle twitter-konto for skuespilleren, som hans søster Shannon Lee driver på hans vegne, sendes der tanker til ofrene for ulykken på ’Rust’.