Udland

Hvad skete der den aften i Kongsberg? TV 2 gennemgår det minut for minut

Flere oplysninger er kommet frem om angrebet i Kongsberg. Nu sættes der spørgsmålstegn ved, om politiet kunne have gjort noget anderledes.

En helt almindelig oktoberaften ændrede sig drastisk, da en 37-årig mand 13. oktober angreb en Coop-butik i den lille norske by Kongsberg.

Gerningsmanden Espen Andersen Bråthen slap fra politiet og løb gennem Kongsbergs gader med bue og pil. Her nåede han at dræbe fem mennesker, inden politiet arresterede ham.

Lidt over en uge efter angrebet er flere oplysninger kommet frem, og det har rejst nye spørgsmål om, hvad der skete den aften.

TV 2 gennemgår her og i Station 2-programmet ‘Massakren i Kongsberg’ de 34 minutter, hvor Espen Andersen Bråthen var på fri fod.

Klokken 18.12

Klokken var 18.12, da det lokale politi modtog en melding, om at en person affyrede pile mod kunder og ansatte i en Coop-forretning på Myntgata i Kongsberg.

Parret Synne Wettestad og Knut Erik Ødegård stod i deres stue og så, hvordan situationen ved Coop-butikken udfoldede sig.

- Først hørte vi politisirener, og så kom der en politibil kørende oppe ved torvet. Så gik vi jo naturligvis hen til vinduet for at se, hvad der foregik, fortæller Synne Wettestad til TV 2.

Klokken 18.17

Politiet erklærede fem minutter senere, at der var tale om en såkaldt PLIVO-instruks.

PLIVO står for “pågående livstruende vold”, og instruksen blev indført i det norske politi i kølvandet på tragedien på Utøya i 2011.

Hvis politiet bliver kaldt ud til en PLIVO-hændelse, skal de sætte alle kræfter ind på at neutralisere gerningsmanden.

Den norske journalist Kenneth Fossheim har fulgt sagen tæt, og han mener, at der er mange spørgsmål at stille i forbindelse med politiaktionen den aften i Kongsberg.

- Hvis betjentene havde nået at få PLIVO-instruksen, og de mødte en gerningsmand, der skød pile mod dem, så tænker jeg, at instruksen må være, at de skal følge efter ham. Der kan dog være grunde til, at det ikke skete, siger han.

Den tidligere danske drabschef Jens Møller fortæller også, at det vigtigste i en sådan situation er at "få uskadeliggjort gerningsmandenden".

- Det er lidt ligesom førstehjælp. Stands ulykken. Hvis du kan få pacificeret gerningsmanden, så sker der jo ikke mere, siger han til.

Klokken 18.18

Den første patrulje ankom til gerningsstedet og nærmede sig Coop-butikken, hvor Espen Andersen Bråthen affyrede pile mod de handlende.

De to betjente var bevæbnede, da de som de første forsøgte at stoppe gerningsmanden.

Norsk politi bærer normalt ikke våben under tjeneste. Deres våben og sikkerhedsudstyr er aflåst i bagagerummet på patruljebilen.

Patruljerne bevæbner sig kun efter ordrer fra en øverstkommanderende, eller hvis de selv vurderer, at der er tale om et livstruende angreb - hvilket var tilfældet denne onsdag aften.

Til gengæld påførte patruljen sig hverken skudsikkervest eller skjold.

De to betjente fik kontakt til gerningsmanden, men blev mødt af pile fra Espen Andersens Bråthens bue og måtte søge dækning. Herefter trak de sig tilbage.

Hvorfor, patruljen gjorde det, er en af de ting, som Jens Møller forventer, der vil blive lagt frem i den kommende tid.

- Det er klart, at man skal passe på. Men omvendt går der jo et stykke tid fra, at man har afgivet ét skud med en bue, til man har en ny pil fremme. Kunne man være rykket frem i den tid? Hvorfor gør man ikke det? Det forventer jeg, at der kommer svar på, siger han.

Klokken 18.21

Endnu en patruljebil nærmede sig Coop-butikken, hvor en politimand med både beskyttelsesværn og våben trådte ud.

Politiet fik kontrol over hovedindgangen og forsøgte at nærme sig gerningsmanden. Herfra mistede politiet Espen Andersen Bråthen af syne.

Klokken 18.22

Tirsdag 19. oktober lagde det norske medie VG en video op, der viser en tredje politibil ankomme til Coop-butikken.

Det står uklart, om Espen Andersen Bråthen på dette tidspunkt stadig befandt sig på gerningsstedet eller var flygtet videre.

Andre øjenvidner opdagede dog den 37-årige dansk-norske mand på vej ud af en branddør.

En af dem er Joanne Mcgregor, der er beboer i Kongsberg.

Hun var på vej hjem fra et restaurantbesøg med sin familie, da hun fik øjenkontakt med Espen Andersen Bråthen, som rettede en pil mod hende for dernæst at affyre den.

Pilen ramte hende ikke.

- Jeg tænkte, at nu kommer han for at dræbe mig. Jeg var utrolig bange, har Joanne Mcgregor fortalt til TV 2 NORGE.

Klokken 18.20-18.30

Espen Andersen Bråthen bevægede sig gennem Kongsberg, hvor flere af byens beboere blev vidne til hans forbrydelser.

Den 55-årige Kurt Einer Voldseth bor på en sidegade til Hyttegata, hvor alle drabene fandt sted.

Da han onsdag aften ankom til sit hjem, fandt han en bue, en knivskede og et pilekogger med 20 pile. Han tog gerningsmandens våben ind i huset, uvidende om, hvad der var ved at ske kun en gade fra ham.

Pludselig hørte Kurt Einer Voldseth et skrig og løb ned på Hyttegata. Her fik han for første gang øje på gerningsmanden, som politiet endnu ikke havde fundet efter første kontakt.

Espen Andersen Bråthen var i gang med at angribe en person med et stikvåben.

- Det var grusomt at høre skrigene. Det var et dødsskrig, som jeg aldrig havde hørt før, har Kurt Einer Voldseth fortalt til TV 2 NORGE.

Gerningsmanden endte med at dræbe i alt fem mennesker ved enten at bryde ind i deres hjem eller overfalde dem på den ellers rolige gade.

Hvem var de fem ofre?

  • 78-årige Gun Marith Madsen boede på Hyttegata i en af de første huse, som Espen Andersen Bråthen mødte på sin vej. Hun var lokal billedkunstner og beskrives som en kvinde med mange venner i byen og nabolaget.
  • Andréa Meyer på 52 år skulle eftersigende også have boet på Hyttegata. Hun var musiker, og naboerne vil huske hende som en lyttende og imødekommende kvinde.
  • Hanne Merete Englund blev 56 år. Hun beskrives som et socialt samlingspunkt – både i kraft af hendes hjem, men også hendes galleri, som havde samme adresse på Hyttegata.
  • Liv Berit Borge og Gunnar Erling Sauve, som begge blev 75 år, var kærester. De havde mødt hinanden sent i livet, men var hinandens store kærlighed. Om sommeren sad de ofte på deres veranda, hvor de hilste og snakkede med naboerne.

Klokken 18.45

Jagten på Espen Andersen Bråthen var sat ind, og to politibiler var i mellemtiden blevet til 22 patruljer.

Helikoptere kredsede over Kongsberg på jagt efter gerningsmanden.

Klokken 18.45 havde politiet igen øje på den 37-årige dansk-norske mand. De affyrede flere varselsskud.

Klokken 18.47

34 minutter efter at Espen Bråthen gik ind i Coop-butikken, kunne politipatruljerne melde, at gerningsmanden var pågrebet.

Jens Møller kalder det en "meget ulykkelig omstændighed", at Espen Bråthen nåede at dræbe så mange mennesker, før han blev anholdt.

- Det er jo selvfølgelig noget, der betyder, at politiet vil ransage sig selv og i den grad kigge indad og sige: "Kunne vi have ageret anderledes i den her situation?", siger han.

Den norske politiinspektør og talsmand Per Thomas Omholt siger til TV 2, at det er for tidligt at sige noget om politiets arbejde.

- I efterforskningen vil vi se på, hvad politiet har gjort og ikke gjort. Vi kan ikke lave konklusioner på arbejdet, før vi er helt sikre på fakta.

Du kan se mere om, hvad der skete den aften i Kongsberg i programmet 'Massakren i Kongsberg', som ligger på TV 2 PLAY.