Udland

Sundhedsvæsenet bønfalder om restriktioner, men den britiske regering siger nej

Antallet af coronasmittede i Storbritannien er steget eksplosivt siden begyndelsen af oktober.

Storbritannien risikerer at blive kastet ud i en alvorlig coronakrise, hvis ikke regeringen omgående genindfører en række restriktioner.

Sådan lyder advarslen nu fra en række sundhedsmyndigheder.

Det frustrerende er, at regeringen har sagt, at presset på sundhedsvæsnet afgør, om de handler eller ej

Matthew Taylor, adm. direktør for det britiske sundhedsvæsen

Onsdag aften slog sundhedsminister Sajid Javid imidlertid fast, at regeringen ikke vil genindføre restriktioner som mundbind og vaccinepas, der er en del af den såkaldte fase b i den britiske coronahåndtering.

- Vi vil ikke gå til fase b for nuværende, men vi er opmærksomme på smittens udvikling. Pandemien er ikke ovre, men vi vil gøre, hvad vi kan for at undgå, at vores sundhedsvæsen bliver overbelastet, sagde sundhedsminister Sajid Javid på et pressemøde.

Ekstremt overbelastet sundhedsvæsen

Storbritannien har for tiden et af de højeste antal coronasmittede i verden. Smitten er steget eksplosivt siden begyndelsen af oktober, og den seneste uge er over 44.000 briter testet positive hver dag.

Men premierminister Boris Johnsons regering har indtil nu afvist at genindføre coronarestriktioner.

Det vækker undren hos blandt andre Matthew Taylor, direktør for det britiske sundhedsvæsens medlemsorganisation, NHS Confederation.

Han mener, at Storbritannien har brug for ”en enorm mængde held”, hvis landet skal undgå en alvorlig krise i de kommende måneder.

- Det frustrerende er, at regeringen har sagt, at presset på sundhedsvæsnet afgør, om de handler eller ej.

- Jeg taler med sundhedsledere hver eneste dag - både ambulancetjenesten, psykiatrien og den akutte pleje, og de siger alle, at de er ekstremt overbelastede, lyder det fra sundhedsdirektøren.

Eksplosiv stigning i smittede

Tirsdag registrerede de britiske myndigheder 223 døde med covid-19. Det er det højeste tal på en enkelt dag siden marts.

Ifølge Lone Theils, forfatter og tidligere korrespondent i Storbritannien, har Boris Johnsons regering uofficielt sat et dødstal på 250 som markør for, hvornår Storbritannien igen står i en regulær coronakrise.

Derfor er premierminister Boris Johnson også nødt til at se alvoren i øjnene, mener Lone Theils:

- Eksperterne taler meget seriøst om, at en fjerde bølge nu ruller ind over Storbritannien. De tager det yderst alvorligt og advarer nu regeringen om, at de er nødt til at reagere på det.

Kan kun gå for langsomt

Storbritannien er lige nu i en såkaldt fase a, der blandt andet betyder, at befolkningen bliver opfordret til at tage imod et boosterstik mod coronavirus. I fase b bliver restriktioner som mundbind, vaccinepas og hjemmearbejde obligatorisk.

Ifølge sundhedsdirektør Matthew Taylor kan det kun gå for langsomt med at genindføre flere restriktioner.

- Regeringen burde ikke bare meddele, at vi går til plan b, men at vi går til plan b plus, siger Matthew Taylor.

Det britiske sundhedsvæsen er i forvejen udfordret af et rekordhøjt efterslæb som følge af pandemien, der sidste år pressede hospitalerne til det yderste. I øjeblikket venter over fem millioner patienter på behandling.

Mere fart i vaccinerne

Omkring to tredjedele af den voksne befolkning er færdigvaccineret.

- Man mangler stadig at få teenagere og skolebørn med, som lige nu er med til at drive smitten i meget høj grad, siger Lone Theils til TV 2.

Og selvom den britiske sundhedsminister på nuværende tidspunkt afviser at gå til fase b, opfordrer han alligevel til, at den britiske befolkning tager deres forholdsregler for at holde smitten i skak.

- Folk bør tage imod tilbuddet om vaccine og boosterstik, ellers kan vi blive tvunget til at gå til fase b, advarede Sajid Javid på pressemødet onsdag aften.