Spaniernes elregninger vokser eksplosivt
Tårnhøje energipriser koster job i Spanien, og spaniernes pengepung er hårdt ramt. Torsdag er der EU-topmøde om energikrisen i Europa.
Det er ikke vejret, man taler om hen over tapasbaren i Spanien i de her dage. Eller fodbold. Det er noget så usexet og abstrakt som energikrisen.
Nu var man ellers lige så småt begyndt at komme sig over coronapandemien. Og så bliver man væltet omkuld af rudekuverter.
Siden april-måned er elpriserne eksploderet. Regningen er steget med 43 procentpoint i forhold til året før, og stigningerne ser ud til at fortsætte.
I juni kostede en mega watt per time (MWh) 620,59 kroner, i juli var prisen oppe på 688,52 kroner, i august 789,25 kroner og i september var prisen 1.163,24 kroner. Og i skrivende stund er prisen nu over 1490 kroner.
De tal skal ses i lyset af, at for et år siden nåede priserne ikke engang 298 kroner, skriver det store spanske dagblad El Pais.
Det er ikke kun elregningen, der vokser. For de stigende energipriser – også gas og olie – spreder sig som ringe i vandet og rammer også spaniernes pengepung, når de handler ind.
- Alt stiger. Det hele bliver dyrere, lyder det fra en ældre dame, da den spanske tv-station Antenna 3 spørger til prisudviklingen.
En økonomiekspert slår da også fast over for Antenna 3, at forbrugerne bliver ramt dobbelt, når energipriserne stiger.
Først skal de have flere penge op af lommen derhjemme til vand, el og varme. Men dernæst ryger der flere kroner afsted, når varerne i supermarkedet skal betales, fordi omkostningerne ved at producere dem er steget.
Fabrikker sender folk hjem
Maskinerne larmer stadig på stålværksfabrikken Sidenor i den nordlige spanske region Baskerlandet. Men fabrikkens direktør har netop meddelt, at man stopper produktionen på virksomhedens største afdeling frem til jul.
Omkostninger på grund af elprisernes himmelflugt gør det urentabelt at producere.
- De nye prisstigninger giver os underskud, lyder det fra direktøren.
Dermed kommer 800 af virksomhedens 1600 ansatte til at vente på, at prisen på el begynder at falde.
Og Sidenor er langtfra den eneste virksomhed i Spanien, der mærker energikrisen kradse.
Cementfabrikken Cementos Portland, der er den største cementproducent i Spanien, er tæt på at lukke for produktionen. El udgør 50 procent af produktionsomkostningerne, og i den her måned er omkostningerne til energi steget med 300 procentpoint i forhold til sidste år. Og situationen er uholdbar, lyder det fra fabrikkens direktør.
- Vi har krydset grænsen for, hvad der giver mening. Produktionsomkostningerne er højere, end hvad vi kan sælge det for, så situationen er kritisk, siger direktør Luis Herreras til det spanske medie ESTVE.
Andre energitunge virksomheder kommer med samme melding. Enten har de allerede nedskaleret deres produktion, fordi den er blevet for dyr, eller også planlægger de at gøre det, skriver El Pais.
Spansk premierminister håber på fælles EU-løsning
Torsdag er der EU-topmøde i Bruxelles, og her skal EU-landenes stats- og regeringschefer netop diskutere energikrisen. På forhånd er den spanske premierminister, Pedro Sanchez, kommet med et konkret udspil.
Han ønsker fælles EU-indkøb af gas:
- Vi er stærkere sammen. Vi gjorde det med fælles køb af vacciner. Det garanterede adgang til vaccination for hele den spanske og europæiske befolkning. For det andet er vi nødt til at revidere prisfastsættelsessystemet på elmarkedet i EU, siger Pedro Sanchez ifølge avisen El Español.
På forhånd har lande som Frankrig, Italien og Grækenland bakket op om idéen med en fælles løsning.
Men der er også en gruppe lande med Tyskland og Holland i spidsen, som ser krisen som forbigående og dertil ikke ønsker at regulere på området. De mener, at de enkelte lande selv skal se på, hvad der kan gøres.