Udland

Senatskomite kræver Bolsonaro dømt for "forbrydelser mod menneskeheden"

Den brasilianske præsidents kritikere mener, at præsidentens modstand mod coronavacciner har kostet tusindvis af menneskeliv.

En brasiliansk senatskomite vil have præsident Jair Bolsonaro dømt for ”forbrydelser mod menneskeheden” på grund af hans håndtering af covid-19-epidemien.

Epidemien har kostet 600.000 brasilianere livet, og senatskomiteen konkluderer, at præsidenten lod smitten sprede sig i et forsøg på at opnå flokimmunitet i befolkningen.

- Mange af disse dødsfald kunne være undgået. Jeg er personligt overbevist om, at præsidenten er ansvarlig for at gøre det værre, siger senator Renan Calheiros, der er formand for komiteen, til New York Times.

Den næsten 1200 siders rapport fra komiteen har været seks måneder undervejs og bliver offentliggjort i denne uge. Både brasilianske og udenlandske medier som New York Times har imidlertid set udkastet til rapporten nogle dage før offentliggørelsen.

Anklager om drab fjernet

Ifølge New York Times har der været diskussion om anklagerne mod præsidenten lige til sidste øjeblik. Indtil tirsdag lød anklagerne på, at præsidenten havde ansvaret for halvdelen af de brasilianske coronadødsfald – altså ansvaret for drabet på 300.000 mennesker – samt folkedrab på Brasiliens indfødte befolkning.

Disse anklager blev dog taget ud i en sidste revision af teksten efter kritik fra andre senatorer.

Tilbage står anklagerne for ”forbrydelser mod menneskeheden”. Ifølge Den Internationale Straffedomstols definition kan det for eksempel være drab, slaveri, tortur, deportation og andre ”umenneskelige” overgreb, hvor der ligger ”en vis grad af politisk organisation” bag.

Begrebet er tidligere blevet brugt om Tyrkiets behandling af den armenske befolkning under Første Verdenskrig og under retsopgøret i Nürnberg mod de øverst ansvarlige for nazisternes overgreb på civilbefolkningen under Anden Verdenskrig.

Tilhængere kan stoppe sagen

Det er tvivlsomt, om præsident Jair Bolsonaro faktisk vil blive retsforfulgt på baggrund af rapporten.

I senatskomiteen, der har gransket covid-19-epidemien, er der et flertal af præsidentens modstandere. Det betyder, at der sandsynligvis kan samles et flertal bag kravet om, at der bliver rejst en sag.

Men præsidenten har så mange tilhængere i parlamentets to kamre, at de kan forhindre sagen i komme videre.

Skulle sagen komme videre til det juridiske system, så har landets statsadvokat derefter 30 dage til at rejse sagen. Statsadvokaten er imidlertid udnævnt af præsidenten og blandt hans tilhængere.

"Bare en lille forkølelse"

Anklagerne i rapporten handler om, at præsidenten først forsøgte at nedtone truslen fra coronasmitten med en bemærkning om, at det ”bare var en lille forkølelse”.

Siden gjorde han sig til talsmand for alternativ medicin som malariamedicinen Hydroxyklorokin og Ivermectin, der normalt bruges mod hudsygdomme. Ifølge rapporten brugte den brasilianske regering mange millioner kroner på indkøb af disse typer medicin, samtidigt med at det brasilianske militær fik ordre på at masseproducere medicinen.

Og endelig holdt han fast på sin modstand mod vaccinering mod covid-19. Rapporten noterer sig, at den brasilianske regering fik mere end 100 e-mails fra vaccineproducenten Pfizer, som man ikke svarede på.

- Beslutningen om ikke at købe vacciner mellem juli 2020 og januar 2021 – en beslutning, der stred mod alle anbefalinger fra de internationale sundhedsmyndigheder – endte med at koste tusindvis af brasilianere livet, hedder det i rapporten.

En "makaber, trist og ynkelig” forestilling

Rapporten er på vej til offentliggørelse som konklusion på seks måneders offentlige høringer og vidneafhøringer om både misinformationskampagner, korruption og bestikkelse, der har fyldt meget i de brasilianske tv-kanalers nyhedsudsendelser.

Præsidenten og hans tilhængere har imidlertid afvist både høringerne og den endelige rapport som politisk bestillingsarbejde fra modstanderes side.

Rapporten anbefaler, at der bliver rejst straffesag mod i alt 69 tidligere og nuværende ministre og embedsmænd – deriblandt præsidentens tre sønner, der alle har regeringsposter.

En af sønnerne, Flavio Bolsonaro, er selv senator og har siddet med i komiteen som del af det mindretal, der støtter præsidenten.

Han har affærdiget vidneudsagnene i komiteen, der danner grundlag for rapporten, som en ”makaber, trist og ynkelig” forestilling, der kun har til formål at angribe hans far, skriver The Guardian.