Udland

Kræftsyge Powells dødsfald centrum for amerikansk vaccinekrig

Den tidligere udenrigsminister var fuldt vaccineret, men døde med covid-19-komplikationer. Han led desuden af blodkræft og Parkinsons.

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell, der døde mandag, er efter sin død blevet hovedperson i en debat for og imod covid-19-vacciner.

Han døde af ifølge de efterladte efter komplikationer i forbindelse med covid-19, på trods af at han var fuldt vaccineret.

Og den kendsgerning har vaccinemodstandere brugt til at så tvivl om vaccinernes effekt:

- Hvad fortæller det dig helt præcist? Det fortæller dig, at man har løjet for dig. Vacciner kan være ganske gavnlige for nogle mennesker, men i hele befolkningen løser de ikke problemet med covid, sagde tv-værten Tucker Carlson mandag aften som indledning til sit meget sete program på Fox News.

- Folk, der er fuldt vaccinerede, kan stadig få virussen, de kan stadig smitte andre med virus, og de kan stadig dø af covid-19. Det er Colin Powell næppe det eneste eksempel på, sagde han.

En anden vært på Fox News, Will Cain, kaldte Colin Powells død for "et højt profileret eksempel, der kræver, at vi får mere af sandheden at vide fra regeringen".

Mens en tredje af de kendte værter, John Roberts, skrev på Twitter, at "det måtte rejse ny bekymring for, hvor effektiv vaccinerne er i det lange løb".

"Det er skamfuldt"

Kommentarerne fra Fox News vakte til gengæld vrede andre steder:

- Manden er knap nok død, før det bliver gjort til en strid om vaccinekrav. Det er skamfuldt, kommenterede CNN's Don Lemon i sit program.

Vaccinetilhængere er vrede over, at Fox News kun fortæller halvdelen af omstændighederne for den tidligere toppolitikers død.

Colin Powell var nemlig 84 år gammel, han havde problemer med sit immunforsvar på grund af blodkræft og led desuden af Parkinsons syge.

Det svækkede immunforsvar har ifølge New York Times formentlig spillet en central rolle i forhold til, at vaccinen var mindre effektiv, og ifølge CNN er det en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor kræftsyge Powell tabte kampen til både kræften og ikke mindst coronaen. Colin Powells sundhedstilstand ved sin død er derfor langtfra repræsentativ for den gængse amerikaners.

Dermed kan vaccinens effekt på Powell ikke sammenlignes med den effekt, de vil have på den enkelte amerikaner.

På den måde var han et oplagt eksempel på et menneske, som videnskaben godt vidste kunne være i farezonen, selvom han var vaccineret.

- De leder efter grunde til, at man ikke skal lade sig vaccinere. De forsøger at overbevise folk om, at man ikke skal lade sig vaccinere, at det bare er en nytteløs, håbløs ting at gøre. Men jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor de gør det, siger Celine Gounder, der tidligere har rådgivet præsident Joe Biden i coronaspørgsmål, til avisen Washington Post.

Tweet trukket tilbage

Værterne på Fox News har da også trukket lidt i land.

Allerede i slutningen af sit program mandag tilføjede Tucker Carlson, at "vi nævnte ikke, at Colin Powell led af en række forskellige helbredsproblemer".

Og en anden af værterne, John Roberts, har siden slettet sit tweet og understreget over for offentligheden, at han selv er vaccineret og ikke er modstander af vacciner.

En af Colin Powells gamle bekendte fra Det Republikanske Parti, Frank Luntz, siger til Washington Post, at det er en tragedie, hvis "hans død skal blive brugt af ekstremister til at undergrave videnskaben og sundheden".

- Powell ville have kigget disse vaccinekritikere lige i øjnene og sagt: "Lad nu være med at være dum". Han var meget ligefrem, siger Frank Luntz.