Udland

Venstrefløjen vinder i Italiens store byer

Den populistiske Femstjernebevægelse lider et stort nederlag ved italienske lokalvalg. En række byer får ny borgmester fra venstrefløjen.

Det italienske centrumvenstre-parti (PD) fortsatte mandag sin sejrsstime ved de italienske kommunalvalg.

Efter anden valgrunde står det klart, at partiet kan overtage borgmesterposterne i hovedstaden Rom og i den vigtige industriby Torino.

- Vi vil være åbne og inkluderende, og jeg tror, at vi sammen – alle sammen – kan give Rom en ny start. Denne by kan blive bragt tilbage til livet og kan få et nyt liv. Lad os gøre vores bedste, sagde den nyvalgte PD-borgmester, Roberto Gualtieri, triumferende, efter at han havde fået 60 procent af stemmerne i anden valgrunde.

Allerede for to uger siden vandt centrumvenstre borgmesterposterne i byer som Milano, Bologna og Napoli i første valgrunde – det vil sige, at de fik flere end 50 procent af stemmerne i første runde.

Populistisk bevægelse taber stort

Både i Rom og i Torino led den siddende borgmester fra den populistiske Femstjernebevægelse et stort nederlag og gik ikke videre til anden valgrunde.

- Femstjernebevægelsen har længe haft det virkeligt dårligt i meningsmålingerne, også på nationalt plan. Virginia Raggi, der har været Femstjernebevægelsens borgmester i Rom de sidste fem år, har været historisk upopulær, så mange har valgt at stemme på noget andet end hende, siger TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

De fleste af de stemmer er gået til centrumvenstre-koalitionen og deres kandidat, den tidligere økonomiminister Roberto Gualtieri.

I første valgrunde fik han kun 27 procent af stemmerne, mens centrumhøjres kandidat, radioværten Enrico Michetti, fik 30 procent. Men det vendte altså i anden valgrunde, da der kun var de to kandidater tilbage.

Lav valgdeltagelse

De mange lokale valgsejre til centrumvenstre skyldes ifølge Eva Ravnbøl blandt andet, at italienerne generelt er tilfredse med regeringens håndtering af coronakrisen, som sundhedsminister Roberto Sperenza har stået for i spidsen for.

- Mange analytikere siger, at PD som parti har fået en genopblomstring, fordi italienerne vurderer coronahåndteringen som god og fornuftig. De oplever, at de mange restriktioner og coronapakker generelt har fungeret, siger hun.

Efter lokalvalget er både politikere og analytikere chokerede over, at valgdeltagelsen har været rekordlav. Under halvdelen af de stemmeberettigede har stemt.

- Den meget lave valgdeltagelse er noget at tænke over. For i nogle byer er der distrikter, hvor over 70 procent af befolkningen har undladt at stemme, siger for eksempel lederen af højrefløjspartiet Lega, Matteo Salvini.