Udland

Spøgelsesbyer i Kina kan huse næsten hele Tysklands befolkning

Gældsplagede byggeudviklere har rystet ejendomssektoren i Kina.

I flere år har millionvis af ejendomme i Kina stået tomme.

Det har resulteret i såkaldte "spøgelsesbyer", som kan huse op mod 80 millioner mennesker, skriver CNN.

Efterspørgslen for boliger i Kina træder ind i en æra af vedvarende fald

Mark Williams, cheføkonomen i Asien-afdelingen hos Capital Economists

Et tal svarende til næsten hele Tysklands befolkning.

Cheføkonomen i Asien-afdelingen i det britiske analyseselskab Capital Economists, Mark Williams, anslår, at der findes omtrent 30 millioner usolgte ejendomme i Kina.

Ifølge estimater fra selskabet er der oven i det næsten 100 millioner ejendomme i Kina, som er blevet købt, men ikke er beboet. De kan huse godt 260 millioner mennesker.

Disse ejendomme er oftest lejlighedskomplekser og har ifølge CNN i årevis tiltrukket opmærksomhed. Det undrer, at boligområder, som er beregnet tusindvis af beboere, står tomme.

En tikkende bombe

Kinas ejendomssektor og andre relaterede sektorer står ifølge Bloomberg for næsten 30 procent af landets BNP. Procenttallet er langt højere i Kina, end det er i andre økonomisk stærke lande, fortæller Mark Williams til mediet.

I årevis har den kinesiske ejendomssektor været med til at skabe hurtig økonomisk vækst.

Alt imens har kritikere spekuleret i, om væksten i virkelighed er en tikkende bombe, som i sidste ende kan ryste den kinesiske økonomi.

Kritikernes spekulationer kommer af, at flere byggeudviklerne er endt med massiv gæld, da de har lånt penge til at finansiere deres byggeprojekter.

Efterspørgslen for boliger falder

Kinas mest gældsplagede byggeudvikler er landets andenstørste, Evergrande, som har en gæld på mere end 300 milliarder dollars. Det svarer til næsten 2000 milliarder kroner.

Virksomheden, den 122.-største i verden målt på omsætning, er på randen af konkurs, hvilket kan få konsekvenser for hele den globale økonomi.

Og ifølge Christina Zhu, økonom hos det amerikanske analyseselskab Moody's Analytics, er Evergrande ikke det eneste selskab, som er udfordret.

I august faldt ejendomssalget med 18 procent i forhold til samme tid sidste år. Derudover steg huspriserne med 3,5 procent. Det er den mindste vækst i Kinas ejendomsmarked siden juni 2020, fortæller økonomen.

En udvikling, Mark Williams også har bidt mærke i.

- Efterspørgslen på boliger i Kina træder ind i en æra af vedvarende fald, skriver han i en forskningsnote ifølge CNN.

Boligkøbere kan blive efterladt tomhændet

Næsten 90 procent af nye ejendomme i Kina bliver solgt, før de er bygget færdig. Det betyder, at byggeudviklernes tilbageslag også vil ramme køberne.

Finanskoncernen Bank of America oplyser ifølge CNN, at Evergrande har solgt 200.000 boliger, som endnu ikke er beboet. Det skaber bekymringer for boligkøberne, som frygter at blive efterladt tomhændet af den gældsplagede byggeudvikler.

I øjeblikket kæmper den kinesiske regering for at begrænse konsekvenserne af situationen i ejendomssektoren og beskytte boligkøberne.

Kinas Folkebank har fortalt, at de vil "opretholde en sund udvikling på ejendomsmarkedet og værne om boligkøbernes rettigheder og interesser."

Banken har ifølge CNN pumpet penge ind i det finansielle system for at hjælpe med at stabilisere situationen.

Ejendomssektoren får en hård fremtid

Julian Evans-Pritchard, som er Kina-seniorøkonom hos Capital Economics, siger, at selvom nogle byggeudviklere er udfordrede, gælder det ikke størstedelen af dem.

- Med et par undtagelser er de fleste store byggeudviklere i en stærkere finansiel position end Evergrande, og de skulle gerne kunne overleve en midlertidig stigning i låneomkostninger, skriver Julian Evans-Pritchard i en besked, som CNN har fået adgang til.

Han tilføjer dog, at situationen på sigt ikke ser lys ud.

- Det vil blive mere besværligt at navigere igennem den faldende efterspørgsel for boliger i løbet af det næste årti, skriver Julian Evans-Pritchard ifølge mediet.