Spanske dronespecialister vil redde fire hunde omringet af lava

På den spanske ø Palma, hvor vulkanen Cumbre Vieja har været i udbrud i en måned, forbereder eksperter en hidtil uset redningsaktion.

For en uge siden fangede dronekameraer billeder af fire hunde lukket inde af lava to forskellige steder på den spanske ø Palma.

Her har et vulkanudbrud tvunget flere tusind indbyggere væk fra deres hjem.

Siden har frivillige arbejdet intenst med forskellige scenarier for, hvordan man kan redde hundene væk. Men det er umuligt at nærme sig området.

Hverken til fods eller i luften via helikoptere er det muligt at komme frem. Og derfor har man nu tyet til at bruge droner.

- Der er flere vanskeligheder

Selv med droner er det dog en kompliceret operation på grund af de ekstreme omstændigheder.

- Der er flere vanskeligheder. Afstanden, temperaturerne og frem for alt flyvetiden, som vil være meget begrænset, forklarer Jaime Pereira til det spanske medie Antenna 3.

Jaime Pereira er direktør i virksomheden Aerocámaras, som har planlagt redningsaktionen med en såkaldt transportdrone, der kan løfte op til 23 kilo.

Men det er ikke kun selve transporten, der er udfordrende.

Spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre at lokke hundene ind i det specialkonstruerede net, som skal gøre det muligt at løfte dem væk, forklarer Jaime Pereira.

– Hvis der var andre muligheder, ville vi ikke forsøge på den her måde, men det er den eneste chance, siger han til avisen ABC.

Vulkanudbruddet langt fra slut

Da vulkanen gik i udbrud for en måned siden - den 19. september - talte eksperter om, at det måske ville vare omkring tyve til firs dage, før udbruddet var slut. Men nu er de langt fra sikre.

– Bjerget bliver ved med at overraske os med sin styrke og sin intensitet, forklarer Alba Martín, geologo og vulkanolog, til avisen 20minutos.

Herunder en video, hvor droner dumper mad ned til de udsultede hunde.

Droner dumper mad ned til hunde, der er omringet af lava. Video: TV 2 Danmark

Kollegaen Guillermo Garcia ser heller ikke nogen tegn på, at udbruddet er ved at være forbi. Dagligt analyserer de, hvor meget svovldioxid der udledes. For at konkludere, at udbruddet aftager, skal de måle omkring 1000 ton om dagen. For at sikre sig, at situationen er stabil, skal de måle omkring 100.

Men det er slet ikke situationen lige nu.

- I den sidste uge har vi beregnet omkring 15.000 ton hver dag, forklarer Guillermo Garcia, der er geolog og ekspert i vulkaner.

Har mistet alt

I første omgang var det en enkelt strøm af lava, der åd sig frem gennem landskabet, hvor den i øvrigt har nået havet og dannet en udposning på øen.

Siden blev det til to. Og lavaen har ødelagt op mod 2000 huse på den kanariske ø og lukket mange veje. Flere end 7000 mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem.

– Jeg har mistet alt. Ikke kun mit hjem, mine marker og dyr, men også mit arbejde, fortæller en af de mange berørte af vulkanudbruddet til avisen La Razón.

Mange af indbyggerne, som har måttet flygte, bor hos venner eller familie. Myndighederne har også forsøgt at hjælpe med indkvartering, blandt andet er en kaserne taget midlertidigt i brug.

Ingen ved, hvornår eller om de overhovedet kan vende tilbage.

Missionen skal lykkes på fem minutter

Vulkanen har indtil videre forårsaget store og ødelæggende materielle skader, og flere dyr er omkommet.

En skæbne, man ikke ønsker for de fire hunde, der lige nu i flere dage har været fanget i et havet af lava uden mulighed for at komme væk.

I disse timer forbereder Jaime Pereira fra virksomheden Aerocámaras derfor minutiøst redningsaktionen, som ifølge de spanske medier aldrig er set lignende.

Med drone vil de flyve flere hundrede meter hen over gloende lava, hvor der er aske i luften, der kan gå i maskinernes motor. Det er en operation, der nemt kan fejle.

– Vi har kun fire til fem minutter til hele operationen, understreger Jaime Pereira, der dog også peger på, at de har en plan B, hvis redningsoperationen mislykkes.

– Vi har andre droner, der kan flyve mad og drikke ind til hundene og også et telt, så de kan søge skygge, forklarer han til Antenna 3.

Jaime Pereira og hans folk skal dog lige have tilladelse til at flyve dronen ind over lavaen, men det regner han med bliver muligt.

Hvis ikke, vil han stille sit udstyr til rådighed for myndighederne.