Udland

Colombia ansvarlig for tortur og voldtægt af kvindelig journalist

Jineth Bedoya har i 20 år kæmpet for at opnå retfærdighed, efter hun i 2000 blev bortført og mishandlet af en gruppe mænd.

Den kvindelige journalist Jineth Bedoya var på arbejde i Colombias hovedstad Bogotá i maj 2000, da hun blev bortført, tortureret og voldtaget af en gruppe mænd.

Nu har en menneskeretsdomstol i Sydamerika fundet staten Colombia skyldig i forbrydelserne mod Jineth Bedoya.

Det skriver The Washington Post.

Domstolen fandt det bevist, at den nu 47-årige Jineth Bedoya, som i 20 år har kæmpet for en retfærdig rettergang, blev udsat for ”grove verbale, fysiske og seksuelle aggressioner” af staten Colombia.

Indtil videre er kun tre af hendes overfaldsmænd blevet dømt for overgrebene.

- En historisk dag

Kort efter menneskeretsdomstolens afgørelse mandag skrev Jineth Bedoya på Twitter:

- 18. oktober vil gå over i historien som den dag, hvor en kamp – der begyndte med en individuel forbrydelse – førte til en understregning og bekræftelse af tusindvis af sexmisbrugte kvinders rettigheder.

Bedoya tilføjer, at kendelsen desuden er en sejr for kvindelige journalister.

Jonathan Bock, direktør for organisationen FLIP, der arbejder for journalisters rettigheder i Colombia, siger i en kommentar til afgørelsen:

- Denne kendelse danner præcedens og minder regeringerne om, at det er umuligt at ignorere voldelige overfald på pressefolk – slet ikke, hvis gerningsmændene er statsagenter.

Samtidig tilføjer hun, at afgørelsen giver samfundet og kvindelige journalister mulighed for at sætte fokus på kønsrelateret vold.

Nølede med efterforskningen

25. maj 2000 skulle Jineth Bedoya have interviewet en paramilitær leder, som var indsat i Modelo-fængslet i hovedstaden Bogotá.

Da Bedoya mødte op til aftalen ved fængslet, blev hun bedøvet og kørt uden for byen. Her blev hun mishandlet og voldtaget af flere gerningsmænd.

I årene efter stod det klart, at de colombianske myndigheder nølede med efterforskningen af overfaldet. Derfor begyndte Jineth Bedoya selv at undersøge sagen med hjælp fra presseorganisationen FLIP og den uvildige sydamerikanske retsinstans Cejil.

Kunne ikke ske "uden statens accept"

Mandag afgjorde den sydamerikanske menneskeretsdomstol så, at Colombia er ansvarlig for at have ”forbrudt sig mod Jineth Bedoyas personlige integritet, frihed, ære, værdighed og ytringsfrihed”.

Domstolen afgjorde desuden, at Jineth Bedoyas overfaldsmænd ikke kunne have begået bortførelsen og overgrebene ”uden statens accept og samarbejde”.

Endelig slog retten fast, at den colombianske regering ikke havde formået at beskytte Jineth Bedoya og hendes mor i årene efter overfaldet.

I 2018 skrev oprørsbevægelsen FARC under på en fredsaftale med den colombianske regering. Det blev enden på fem årtiers krig med flere end 260.000 døde og tusindvis af krigsforbrydelser.

Selvom seksuelle overgreb på kvinder var udbredt under borgerkrigen i Colombia, blev de ofte ignoreret med det resultat, at gerningsmændene gik fri.