Spaniens premierminister er træt af 'Europas største bordel'

Spanien er i toptre over de lande i verden med mest prostitution, men det skal være slut, mener regeringen. Fremover skal det give bødestraf.

Prostitution skal forbydes i Spanien.

Sådan lød det fra de spanske socialdemokrater på partiets årlige kongres i weekenden, hvor premierminister Pedro Sanchez sagde, at prostitution "slavegør" kvinder.

Området er for nuværende uden regler og love, og det har fået Spanien til at figurere på en kedelig toptre-liste over lande med mest prostitution i verden. Spanien er kun overgået af Thailand og Puerto Rico.

Siden Spanien i 1995 afkriminaliserede området, er antallet af prostituerede vokset eksplosivt, og det vurderes, at der er omkring 300.000 sexarbejdere i landet, skriver BBC.

Det britiske medie citerer en undersøgelse for at vise, at helt op til en ud af tre spanske mænd har betalt for sex, mens andre undersøgelser viser, at det tal måske endda er større.

- Jeg kommer med et løfte jeg vil holde. Vi vil forbyde prostitution, der gør kvinder til slaver i vores land, siger Pedro Sanchez.

Spanien har Europas største bordel

I grænsebyen La Jonquera i det nordøstlige hjørne af Spanien – på grænsen til Frankrig – valfarter spanske og franske mænd til det, der bliver kaldt Europas største bordel. 'Paradiset' hedder natklubben, hvor over 150 kvinder arbejder.

Etablissementet har 80 værelser udover to store sale med bar, hvor kvinderne kan møde deres kunder.

Den spanske avis El Español har mødt en af natklubbens gæster, som hængende i baren fortæller, hvordan dét at tage til Spanien og gå på bordel er blevet lige så naturligt som at tage til en fodboldkamp:

- Efter arbejde om fredagen krydser vi grænsen, går på restaurant og derefter til luderne, forklarer den 30-årige Mokhtar grinende.

Han bor i den sydfranske by Perpignan, hvor bordellerne er forbudte, mens de i Spanien er tilladt. I La Jonquera er hver 10. indbygger prostitueret, skriver El Español.

Borgmester føler sig magtesløs

Borgmesteren i La Jonquera, Sonia Martínez, er ulykkelig over, at hendes by er blevet kendt for prostitution.

Byrådet har forsøgt at forbyde prostitution på vejene. Forsøgt at forhindre natklubberne i at åbne ved at nægte at give dem licens. Men det er imod loven.

Og når de forsøger at hjælpe de prostituerede kvinder væk – langt de fleste fra Østeuropa eller Latinamerika – afviser kvinderne at lade sig hjælpe.

Mange er hentet af kriminelle organisationer, og de tør ikke lægge sig ud med dem, der har hjulpet dem til Spanien.

- Jeg føler mig magtesløs, siger La Jonqueras borgmester til det spanske dagblad El Pais.

Loven har lange udsigter

Men selvom den socialdemokratiske regering nu er parat til at forbyde prostitution, give bødestraffe til mænd, der køber sig til sex, og retsforfølge bagmændene, kan det have lange udsigter, før loven bliver vedtaget.

Spørgsmålet er nemlig, om de spanske socialdemokrater kan blive enige med deres regeringspartnere i det venstreorienterede parti Unidas Podemos.

Unidas Podemos er grundlæggende enige i, at der skal lovgives på området, men er måske ikke enige i et forbud.

Partiets catalanske gren har således længe argumenteret for, at man ikke skal forbyde prostitution, men lovgive, så de prostituerede får rettigheder ligesom andre arbejdere. Med adgang til sundhedsvæsenet, mulighed for at betale skat og ret til pension.

Og det er præcis det samme, som fagforeningen for prostituerede i Spanien kæmper for. Organisationen af sexarbejdere (OTRAS) siger, at deres medlemmer er frivillige sexarbejdere, der ønsker at blive accepteret og inkluderet i det spanske samfund på lige vilkår.