Udland

Colin Powell var den store statsmand, der lyttede

USA's afdøde udenrigsminister formåede at skabe fortrolighed og lave holdbare aftaler, siger tidligere udenrigsminister Per Stig Møller.

En stor mand. Firestjernet general. Og den første sorte på posten som udenrigsminister.

Colin Powell var på mange måder en skikkelse, der fyldte i det storpolitiske landskab. Og det kunne aflæses, da nyheden om USA's tidligere udenrigsminister mandag døde i en alder af 84 år.

Per Stig Møller var en af de danske toppolitikere, som havde meget at gøre med Colin Powell i de år fra 2001 til 2005, hvor han fungerede som udenrigsminister for George W. Bush.

- Han var en mand, man kunne være på fortrolig fod med på tomandshånd. Og man kunne regne med de aftaler, man havde lavet, det holdt også, siger Per Stig Møller, der var udenrigsminister for Det Konservative Folkeparti, til TV 2.

Lyttede til Danmark

Danmark havde EU-formandskab i den indledende fase af Colin Powells tid som udenrigsminister. Og det gav det lille land mod nord en vis pondus.

- Det betød, at vi også bevarede kontakten i årene derefter. Der blev lyttet til os, men han ringede også for at fortælle, at nu agtede USA at gøre sådan og sådan. Der skulle ikke være nogen overraskelser, vi kom i vanskeligheder og ikke kunne kommentere på, fortæller Per Stig Møller.

Powell var en erfaren og hædret militærmand, der begyndte sin karriere med to udsendelser til krigen i Vietnam i 60'erne og 70'erne.

Under præsident Ronald Reagan blev Colin Powell i 1987 udnævnt til landets første afroamerikanske nationale sikkerhedsrådgiver.

Der blev lyttet til os, men han ringede også for at fortælle, at nu agtede USA at gøre sådan og sådan

Per Stig Møller, tidligere udenrigsminister for Det Konservative Folkeparti

Hans popularitet i hjemlandet steg støt i forbindelse med den amerikanskledede koalitions sejr i Golfkrigen, selvom også Powell måtte sande, at sandheden kan vise sig at være krigens første offer.

Powell sagde ved en tale i 2003 i FN's sikkerhedsråd, at Iraks daværende præsident, Saddam Hussein, udgjorde en stor fare, fordi Irak havde masseødelæggelsesvåben. Men det blev senere udlagt som forkerte efterretninger og et misvisende grundlag for at indlede den blodige krig i Irak.

- Det er en skamplet, og det vil altid være en del af mit eftermæle, indrømmede Powell i 2005 selv i et interview med ABC.

Tale var et dybt sår

Per Stig Møller havde den omstridte tale oppe at vende med Colin Powell.

- Det var et dybt sår. Powell fortalte mig, hvordan han havde siddet med CIA og gennembanket materialet, hvor det ikke passede, men det (masseødelæggelsesvåben, red.), lykkedes det altså at overbevise ham om, og han bar på det til sin død, siger Per Stig Møller.

TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, betegner Colin Powell som en ener.

- Og så var han bredt respekteret både i det demokratiske parti og hos republikanerne. Han var på mange måder et symbol på, hvordan amerikansk politik også har forandret sig over tid, siger Mirco Reimer-Elster.

Politisk gik Colin Powell over mod at støtte Barack Obama, da denne blev præsident i 2008. Ved de sidste fire valg stemte Powell således på Demokraterne og var en arg kritiker af Donald Trumps embede.

Ikke desto mindre har både det demokratiske og det republikanske parti gennem årene søgt Powells støtte. Og det viser ifølge Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen hans brede appel, som kunne se tingene fra flere sider.

- Han skabte historie som den første sorte amerikanske udenrigsminister, men han formede også verdenshistorien over flere årtier både med og uden uniform, siger Anders Fogh Rasmussen i en pressemeddelelse.

- Med hans bortgang har Amerika og den frie verden mistet en stor statsmand, siger Anders Fogh Rasmussen.

Colin Powell døde efter komplikationer efter smitte med coronavirus. Han led ifølge flere amerikanske medier også af leukæmi, og den præcise dødsårsag er ikke oplyst. Powell var færdigvaccineret mod coronavirus.

Han efterlader sig en kone og tre børn.