Udland

Colin Powell er død med coronavirus

På et tidspunkt midt i 90’erne blev den populære Colin Powell anset som det bedste bud på USA’s første sorte præsident.

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell er død.

Det skriver CNN.

Colin Powell blev 84 år gammel, og hans familie oplyser på Facebook, at han døde af komplikationer efter smitte med covid-19.

- Vi har mistet en bemærkelsesværdig og kærlig mand, far, bedstefar og en stor amerikaner, skriver de og tilføjer, at Powell var fuldt vaccineret mod coronavirus.

I 2000 blev Powell udnævnt til USA's 65. udenrigsminister af den daværende republikanske præsident, George W. Bush.

- General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk forbillede og en stor amerikansk historie, sagde præsident Bush i den anledning.

Dermed blev Colin Powell den første afroamerikanske udenrigsminister i amerikansk historie.

En erfaren militærmand

Powell var en erfaren og hædret militærmand, der begyndte sin karriere med to udsendelser til Vietnam i 60'erne og 70'erne.

Under præsident Ronald Reagan blev Colin Powell i 1987 landets første afroamerikanske nationale sikkerhedsrådgiver.

Powell steg i graderne og under præsident George H.W. Bush blev han i 1989 udnævnt til USA’s forsvarschef. Hans popularitet i hjemlandet steg støt i forbindelse med den amerikanskledede koalitions sejr i Golfkrigen.

På et tidspunkt midt i 90’erne blev Colin Powell anset som det bedste bud på USA’s første sorte præsident.

Ridser i lakken

Men hans ry fik nogle dybe ridser i lakken, da han som udenrigsminister under præsident George W. Bush i 2003 holdt en kontroversiel tale i FN i et forsøg på at skabe et flertal for krigen i Irak.

Her sagde han blandt andet, at Iraks daværende præsident, Saddam Hussein, udgjorde en stor fare, fordi Irak havde masseødelæggelsesvåben.

Flere af Powells udtalelser blev senere bevist som værende baseret på upræcise eller forkerte efterretninger.

- Det er en skamplet, og det vil altid være en del af mit eftermæle. Det var smertefuldt, sagde Powell i 2005 i et interview med ABC.

Utilfreds med partilinjen

Senere i sin politiske karriere blev han i stigende grad desillusioneret og utilfreds med det, han mente, var en højredrejning i det republikanske parti.

Han brugte derfor sin politiske magt i Washington til at få stemt demokrater ind i Det Hvide Hus.

En af dem var Barack Obama, som Colin Powell i 2008 anbefalede til posten som USA's første sorte præsident.

Colin Powell blev gift med hustruen Alma i 1962. Parret fik sammen børnene Michael, Linda og Annemarie.

Ikke en af høgene

Ifølge TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, vil Colin Powell gå over i historien som en central skikkelse i både amerikansk og international politik.

- Derfor er det også enormt tragisk og rammende, at Colin Powell tilsyneladende døde med covid-19, der i den grad har været en politisk historie i USA, siger Mirco Reimer-Elster.

Colin Powell hørte ikke til blandt høgene i amerikansk udenrigspolitik og var ikke fortaler for en aggressiv amerikanske udenrigspolitik.

- En del af Powells eftermæle er den deciderede Colin Powell-doktrin, der var på mode i amerikansk politik – især i 90'erne. Her mente Powell grundlæggende, at hvis man skulle involvere sig militært, skulle det helst være med så lille et fodaftryk som muligt, fortæller Mirco Reimer-Elster.