Udland

Alle ofre i Kongsberg blev dræbt med stikvåben

Tidligere har politiet sagt, at der blev benyttet bue og pil til angrebet i Kongsberg.

På et pressemøde mandag eftermiddag siger det norske politi, at alt tyder på, at alle de fem dræbte ofre ved angrebet døde som følge af angreb med stikvåben.

- Vi ønsker ikke at sige, hvilken type stikvåben der er, og det skyldes, at ikke alle vidner endnu er afhørt, siger Per Thomas Omholt, der er politiinspektør og talsmand på pressemødet.

Politiet holder således fortsat mange detaljer om angrebet tæt til kroppen, idet de ikke ønsker at påvirke de resterende vidners opfattelse og udsagn.

60 vidner afhørt

Ved angrebet blev fem personer dræbt og tre andre såret, da den 37-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen ved brug af flere forskellige våben startede sit angreb i en Coop Extra hen på aftenen onsdag 13. oktober.

Herefter, oplyser politiet, bevægede han sig ud på en nærliggende gade, hvor han angreb flere personer både ude på åben gade samt inde i private hjem, han havde tiltvunget sig adgang til.

- I Hyttegata dræber han fem personer med stikvåben. Både på privatadresser og i det offentlige rum, siger Per Thomas Omholt.

På pressemødet kom det dog frem, at der kan have været et tocifret antal forurettede ved angrebet. Det kan betyde, at nogle blev truet eller lignet.

- Det, der er spørgsmålet nu, er, hvad de har været udsat for i forhold til straffeloven, siger Per Thomas Omholt.

Politiet har afhørt 60 vidner til hændelsen og har i alt afhørt 140 personer i Kongsberg. Endnu mangler man dog fortsat at afhøre et par centrale vidner. Det er blandt andet disse vidners udsagn, som politiet ikke ønsker at risikere at påvirke ved at offentliggøre flere detaljer om hændelsesforløbet.

Ude af stand til afhøring

Espen Andersen Bråthen blev pågrebet 34 minutter efter, at angrebet begyndte. Samme aften blev han afhørt af politiet, som ligeledes afhørte ham endnu engang dagen efter.

Mens antagelsen i udgangspunktet var, at der var tale om et terrorangreb, har politiet sidenhen kommunikeret ud, at psykisk sygdom var "deres stærkeste hypotese" til grunden til angrebet.

På dagens pressemøde gentog Per Thomas Omholt dette udsagn.

Desuden fortalte politiets talsmand, at Bråthens psykiske tilstand nu var forværret i en sådan grad, at han er blevet overført til en lukket psykiatrisk institution. Hans grelle psykiske tilstand medfører desuden, at politiet er ude af stand til at afhøre ham.

Espen Andersen Bråthen har erklæret sig enig i det faktiske hændelsesforløb, men erklærer sig uenig i, at han skulle have begået noget strafbart.