Udland

Ny russisk rekord: 34.303 nye smittede på et døgn

Omkring 1000 er døde dagligt i Rusland i de seneste døgn. Vaccinationskampagne er gået i stå.

Rusland registrerede søndag et rekordhøjt antal coronasmittetilfælde på 34.303 inden for et døgn. Det er det højeste antal smittede på 24 timer siden pandemiens begyndelse.

Antallet af coronarelaterede dødsfald blev søndag opgjort til 997, hvilket er nogle få færre end lørdagens rekordhøje dødstal på 1002.

Det officielle antal coronarelaterede dødsfald i Rusland er nu opgivet til at være 223.312, og det samlede antal af registrerede smittetilfælde er tæt på otte millioner.

Langsommelig vaccinationskampagne

De russiske myndigheder siger, at en langsommelig og ineffektiv vaccinationskampagne er årsag til den store stigning i antallet af smittetilfælde og dødsfald, som har fået hospitaler til at bede pensionerede og vaccinerede læger og sygeplejersker om at vende tilbage til deres arbejde.

Kun 31 procent af russerne er fuldt vaccinerede ifølge hjemmesiden Gogov, som viser covid-19-data fra landets regioner.

Manglende restriktioner har medført, at virussen er blevet spredt, selvom der i nogle regioner igen er begrænset adgang til offentlige steder.

Afviser restriktioner

Den politiske ledelse omkring præsident Vladimir Putin i Kreml har afvist at genindføre omfattende restriktioner, selvom vaccinationsraten kaldes uacceptabelt lav. Der har i denne uge været politiske meldinger om, at "økonomien skal sikres".

Myndighederne siger også, at Ruslands hospitalsvæsen "ikke er overvældet af pres".

Myndighederne giver indbyggerne skylden for den tiltagende smitteudbredelse.

Kreml peger på folkets "adfærd"

Sundhedsminister Mikhail Murasjko kritiserede i denne uge befolkningens "adfærd", mens Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, sagde, at alt er blevet gjort for at give offentligheden mulighederne "for at redde deres liv ved at blive vaccineret".

Uafhængige meningsmålinger viser, at over halvdelen af russerne ikke har planer om at blive vaccineret.

Myndighederne beskyldes for at skjule de virkelige tal. I henhold til en bredere definition af dødsfald i forbindelse med coronavirus opgjorde statistikmyndigheden Rosstat sidst i august antallet af døde med corona til over 400.000 i Rusland.