Udland

Kinesisk militæravis opfordrer til "folkekrig" mod USA's nye spionenhed

Nuværende og tidligere CIA-chefer understreger behovet for bedre efterretninger fra Kina, men kineserne er ikke glade over den seneste udvikling.

Det har vakt opsigt i Kina, at den amerikanske efterretningstjeneste CIA tidligere på måneden annoncerede en ny spionenhed med særligt fokus på Kina.

Enheden får navnet 'China Mission Centre' og har ifølge CIA-direktør William Burns til formål at modarbejde "den vigtigste geopolitiske fjende", som USA kommer til at stå over for i dette århundrede.

Ingen snedig ræv kan slå en god jæger

Folkets Befrielseshærs officielle avis

- En stadig mere kontradiktorisk kinesisk regering, sagde Burns ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Nyheden er ifølge South China Morning Post blevet heftigt diskuteret på kinesiske sociale medier.

Her skal der også have floreret et videoklip, hvori det hævdes, at CIA i forbindelse med den nye enhed forsøger at rekruttere kinesisktalende agenter, som forstår mandarin, kantonesisk, hakka og shanghainesisk. Videoen er blandt andet blevet delt af mange statskontrollerede medier, skriver South China Morning Post.

Det har fået det kinesiske militærs officielle avis, People’s Liberation Army Daily, til at beskrive CIA som en udenlandsk fjendtlig styrke, som benytter "skumle metoder".

Opfordrer til folkekrig

Meldingen fra avisen kommer i et opslag på det sociale medie Weibo.

Her lyder der videre en opfordring til større offentlig støtte, og ifølge avisen er en "folkekrig" nødvendig for at beskytte sig mod efterretningsrisici og for at "gøre det umuligt for spioner at operere og skjule sig selv" i Kina.

- Ingen snedig ræv kan slå en god jæger. For at bevare den nationale sikkerhed behøver vi bare at stole på folket og få folkets hjælp, skriver avisen.

Betegnelsen "folkekrig" referer til en krigsform, som blev teoretisk udviklet af landets tidligere store leder Mao Zedong.

Udgangspunktet er at have befolkningens støtte, lokke fjenden dybt ind på eget område, hvorefter befolkningen vil føre guerillakrig mod fjenden.

Tidligere CIA-chefer bekræfter behov

Tidligere har en talsperson for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, taget afstand fra CIA's beslutning, som ifølge talspersonen er "et typisk symptom på koldkrigsmentalitet".

I et interview med statsmediet CGTN i sidste uge såede den kinesiske viceudenrigsminister, Le Yucheng, ligeledes tvivl om den amerikanske præsident Bidens løfte om ikke at søge en ny kold krig med Kina.

CIA og FBI har de seneste år omvendt beskyldt Kina for at føre en aggressiv rekruttering af kinesere i USA som spioner.

To tidligere amerikanske efterretningschefer er da heller ikke tvivl om behovet for at styrke efterretningsarbejdet i Kina.

- Hvis der er noget land, som fortjener sit eget missionscenter, så er det Kina, som har globale ambitioner og udgør den største udfordring for amerikanske interesser og den internationale orden, siger tidligere CIA-direktør John Brennan til Politico.

- Der er ingen tvivl om, at vi virkelig har brug for bedre efterretninger om, hvad Kina har gang i. Kina forbliver et meget svært mål at penetrere, og af den årsag giver det god mening at oprette et center med reel fokus på Kina, siger Leon Panetta, tidligere CIA-direktør og forsvarsminister under Barack Obama, til samme medie.

New York Times har tidligere rapporteret, at CIA's spionvirksomhed i Kina har været udfordret efter nogle år, hvor adskillige af efterretningstjenestens kilder i Kina forsvandt, blev fængslet eller dræbt.