Udland

Hviderusland smider fransk ambassadør ud

Lukasjenkos styre havde krævet, at Frankrigs ambassadør i Hviderusland forlod landet senest mandag.

Frankrigs ambassadør i Hviderusland har søndag forladt landet, efter hviderussiske myndigheder havde bedt ham rejse.

Det oplyser en talskvinde for den franske ambassade.

Myndighederne i den hviderussiske hovedstad, Minsk, havde krævet, at ambassadøren rejste senest mandag, siger talskvinden.

Hun meddeler ikke, hvad de hviderussiske myndigheders begrundelse er. Men der vil komme flere oplysninger mandag, siger hun.

- Ambassadør Nicolas de Lacoste forlod Hviderusland i dag, siger talskvinden.

- Han sagde farvel til de ansatte på ambassaden og optog en videomeddelelse til det hviderussiske folk. Den vil komme på ambassadens hjemmeside i morgen, tilføjer hun.

Anerkender ikke Lukasjenkos valgsejr

Medier i Hviderusland skriver, at ambassadøren, Nicolas de Lacoste, aldrig mødtes med Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko. Det er en del af formaliteterne omkring at tiltræde posten som ambassadør.

Som andre EU-lande har Frankrig ikke anerkendt den valgsejr, Lukasjenko ifølge de officielle resultater vandt ved sidste års præsidentvalg. Det gav ham en sjette embedsperiode.

EU har indført skrappe sanktioner mod Lukasjenkos styre, der sidste år slog hårdt ned på de store demonstrationer, der prægede landet.

Både den hviderussiske opposition og uafhængige iagttagere tvivler stærkt på de officielle valgresultater, der gav Lukasjenko 80 procent af stemmerne og oppositionen kun ti procent. I virkeligheden forholder det sig nærmere omvendt, mener de.

Men demonstrationerne er døet ud, efter Lukasjenkos politi gennembankede demonstranter, fængslede hundredvis af dem og forbød en lang række uafhængige medier og ngo'er.

Samtlige oppositionsledere i Hviderusland er i dag enten i fængsel eller er flygtet ud af landet.