Udland

Norsk politi sår tvivl om drabsmands konvertering til islam

Ifølge politiet er tesen om psykisk sygdom som årsag til angrebet blevet styrket.

Politiet i Norge sår nu tvivl om tidligere udtalelser om, at den sigtede efter onsdagens angreb i Kongsberg var konverteret til islam.

Det fortæller politiinspektør Per Thomas Omholt fra Sør-Øst politidistrikt på et pressemøde lørdag eftermiddag.

Ifølge politiet har 37-årige Espen Andersen Bråthen selv sagt, at han var konverteret, og det er fortsat en af hypoteserne i efterforskningen.

- Men vi har også hypoteser på, at han ikke har været det, siger Per Thomas Omholt.

Tidligere har politiet oplyst, at de havde modtaget flere oplysninger om, at den anholdte har været i kontakt med radikaliserede miljøer.

En barndomsven har fortalt til TV 2, at han talte meget om islam, og en leder af den lokale moské i Kongsberg har fortalt til TV 2, at han for cirka fem år siden opsøgte moskéen efter at have fået en åbenbaring.

Men på lørdagens pressemøde fortæller politiinspektøren, at den foreløbige efterforskning peger i retning af, at Bråthen ikke har været særlig seriøs omkring konverteringen, da han ifølge politiets oplysninger ikke har fulgt de kulturelle og religiøse traditioner, der er normale inden for islam.

- Så hypotesen om, at han er konverteret til islam, er svækket, siger Per Thomas Omholt.

Tyder på psykisk sygdom som årsag

I stedet er tesen om psykisk sygdom som årsag til angrebet blevet styrket.

Den anholdte befinder sig lige nu på en lukket institution, hvor han ifølge politiet har fået det værre, og han kan derfor ikke afhøres yderligere i øjeblikket.

Inden da var han dog blevet afhørt tre gange.

Per Thomas Omholt fortæller, at en vigtig del af efterforskningen nu er at kortlægge den sigtedes historik med politiet og psykiatrien.

Det er både relevant i forhold til at fastslå, om han er strafegnet, og i forhold til at vurdere politiets ageren onsdag aften.

Den 37-årige fik i begyndelsen af 2020 lavet en retspsykiatrisk undersøgelse, men politiet vil på nuværende tidspunkt ikke offentliggøre undersøgelsens konklusioner, da man ikke vil påvirke vidneudsagn.

Islam ikke afgørende for terrorsigtelse

Den norske efterretningstjeneste har oplyst, at angrebet i Kongsberg fremstår som en terrorhandling.

I forhold til dette er spørgsmålet om Espen Andersen Bråthens mulige konvertering ikke afgørende, understreger politidirektøren på lørdagens pressemøde.

- Det her med islam er ikke afgørende i forhold til en terrorsigtelse. Det har at gøre med, om det skræmmer en befolkning, siger han

Efterforskningen tyder fortsat på, at gerningsmanden har været meget for sig selv og ikke specielt social – hverken i virkeligheden eller på nettet.

Det underbygger tesen om, at han handlede alene ved angrebet.

Ofre identificeret

Norsk politi har lørdag også sat navne på de fem personer, der mistede livet under angrebet i Kongsberg.

De afdødes navne er nu officielt identificeret. Pårørende og efterladte er underrettet.

Der er tale om fire kvinder og én mand.

  • Andréa Meyer, 52 år
  • Hanne Merethe Englund, 56 år
  • Liv Berit Borge, 75 år
  • Gun Marith Madsen, 78 år.
  • Gunnar Erling Sauve, 75 år

Ifølge politiet ser alle de dræbte ud til at være tilfældigt udvalgt.

Foruden bue og pil benyttede gerningsmanden to andre våben, men politiet vil af hensyn til efterforskningen og vidneafhøringer ikke oplyse hvilke.

Politiet vil heller ikke oplyse, hvordan de enkelte ofre blev dræbt.