Udland

I USA vokser politiets oprør mod vaccinetvang – det samme gør frygten for at ende uden betjente på gaden

Det vil gå ud over sikkerheden, lyder advarslen, efter et stort antal betjente har truet med at forlade jobbet i protest mod vaccinekrav.

Flere steder på tværs af USA bliver der i disse uger indført krav om, at politifolk skal lade sig vaccinere mod covid-19, hvis de vil beholde deres arbejde.

Men i takt med at vaccinekravene træder i kraft, vokser modstanden.

Politifolkene indgiver søgsmål mod myndighederne, opfordrer til ulydighed og truer med at sige op i protest.

I San Diego i det sydlige Californien har modstanden været så stor, at myndighederne har valgt at udskyde deadline for et varslet vaccinekrav til 1. december.

Op mod 500 af byens betjente har endnu ikke ladet sig vaccinere, og fredag kunne lokalmediet KUSI-TV rapportere, at flere hundrede har givet udtryk for, at de er klar til at forlade jobbet, hvis kravet bliver en realitet.

Tidligere har en undersøgelse blandt byens betjente vist, at 90 procent var imod et vaccinekrav, og at halvdelen af dem var klar til at miste jobbet.

Rachel Ashlee arbejder på alarmcentralen i San Diego og udtrykker over for CBS nervøsitet for konsekvenserne, hvis store dele af politistyrken forsvinder.

- Det værste opkald, jeg kunne forestille mig at få, er, hvis nogen desperat har brug for hjælp, og jeg ikke har nogen at sende ud til dem, siger hun til mediet.

Kan ikke tåle at miste betjente

Billedet er det samme i flere andre store byer.

Som TV 2 kunne fortælle i sidste uge, har en række af landets sheriffer meldt sig klar til at trodse vaccinekrav mod deres ansatte. Blandt andet i Los Angeles County hvor sherif Alex Villanueva har slået fast, at han ikke vil tvinge sine 18.000 ansatte til at blive vaccineret, selvom det her har været et krav fra 1. oktober.

- Emnet er blevet så politiseret, at der er hele grupper af ansatte, som hellere lader sig afskedige end at blive vaccineret. Jeg vil ikke stå i en position, hvor jeg mister fem eller ti procent af min arbejdsstyrke på grund af et vaccinekrav, siger han.

Vi kan ikke tåle at miste flere

Mike Solan, formand for Seattles politifagforening

I Seattle i det nordvestlige USA risikerer næsten 300 ud af godt 1000 betjente at blive fyret, hvis de ikke senest 18. oktober efterlever et krav om at lade sig vaccinere.

Her er situationen ifølge lokalmediet KOMO allerede kritisk, efter at politiafdelingen har måttet sige farvel til over 300 betjente over det seneste år. På det seneste har politiet her været nødsaget til at sende blandt andet efterforskere på gaden i almindelige patruljefunktioner.

- Vi kan ikke tåle at miste flere, så vi er desperate for at fastholde folk. Hvis vi mister flere betjente, vil den offentlige sikkerhedssituation blive meget mere uholdbar, siger Mike Solan, formand for den lokale politifagforening, til mediet.

I San Francisco er der indført vaccinekrav gældende fra onsdag i denne uge, og ifølge KRON4 er flere end 100 politifolk her blevet sendt hjem, fordi de ikke har ladet sig vaccinere inden deadline.

Sammenligner krav med diktatur

I Chicago har formanden for den lokale politifagforening, John Catanzara, i denne uge opfordret byens 12.000 politifolk til at trodse myndighedernes deadline om senest fredag at indrapportere deres vaccinestatus.

Hvis bystyret herefter forsøger at straffe betjente for ikke at adlyde, forudser formanden, at kun omkring halvdelen af styrken vil møde op og patruljere i gaderne.

- Du har ret til at afvise den ordre, sagde han i en video på foreningens Youtube-side fredag.

Chicagos borgmester, Lori Lightfood, reagerede fredag ved at hive Catanzara i retten med anklage om, at han opfordrer til en ulovlig arbejdsnedlæggelse.

Ifølge borgmesteren vil det blive anset som ulydighed, hvis ikke betjentene oplyser deres vaccinestatus, og de, der nægter, vil blive sendt på orlov uden løn, skriver nyhedsbureauet AP.

I et interview på Fox News sammenligner politiformanden kravet fra borgmesteren med et diktatur. Han siger, at omkring halvdelen af hans medlemmer endnu ikke er vaccineret.

- De er villige til fra midnat at overgå til en situation uden løn og blive sendt hjem, hvis det er det, som sker.

Sagsøger myndighederne

I landets største politistyrke i New York har kun to tredjedele af betjentene ladet sig stikke, selvom der siden september har været krav om, at offentligt ansatte enten er vaccineret eller lader sig teste ugentligt.

Her har den lokale politikommissær støttet et decideret vaccinekrav, og byens borgmester har ikke villet afvise, at det kan ske på sigt, selvom fagforeningerne kæmper imod.

Foruden lokale myndigheders krav har præsident Joe Biden underskrevet et dekret, der dikterer offentligt ansatte på føderalt niveau at lade sig vaccinere, hvis de vil beholde deres job.

Dekretet har medført kritik fra formanden for den føderale organisation for politibetjente i USA, Larry Cosme.

Han kritiserer vaccinekravet for at udskamme medarbejdere på baggrund af "rimelige bekymringer og tøven".

- Folk bør ikke skulle føle ubehag for at træffe et rimeligt medicinsk valg. Vi vil fortsat gennemgå det juridiske landskab for denne bekendtgørelse og handle efter behov for at støtte vores medlemmer og lade deres bekymringer komme til udtryk, har Cosme sagt til Newsweek.

Ifølge betjentene handler det om retten til at bestemme over egen krop, og flere steder i landet har fagforeninger lagt sag an og forsøgt at få blokeret vaccinekravene i retten. Indtil videre uden held.

Over de seneste uger har domstole afvist klager fra politibetjente i Denver, Colorado og i delstaten Oregon. I Denver endte 15 betjente med at sige op, da kravet trådte i kraft 30. september.