Udland

Drab på britisk politiker er terror, siger politiet

Sir David Amess blev stukket flere gange med en kniv og døde på stedet af sine kvæstelser.

Britisk politi betegner nu drabet på det konservative britiske parlamentsmedlem Sir David Amess som en terrorhandling.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Sir David Amess blev stukket flere gange med en kniv, da han deltog i et møde i sin valgkreds Southend West og døde efterfølgende af sine kvæstelser på stedet.

Mødet foregik i en kirke i byen Leigh-on-Sea i Essex, der ligger omkring 60 kilometer øst for London.

Efterforskes af antiterrorenhed

Politiet skriver i pressemeddelelsen, at den indledende efterforskning peger i retning af, at motivet kan være knyttet til islamisk ekstremisme, og det er derfor, de nu kalder det for et terrorangreb.

Efterforskningen bliver derfor ledt af Metropolitan Police Counter Terrorism Command.

En 25-årig mand blev anholdt i forbindelse med angrebet, og det er politiets opfattelse på nuværende tidspunkt, at han arbejdede alene.

Politiet har i forbindelse med sagen undersøgt to adresser i London.

BBC og adskillige andre britiske medier citerer kilder for, at den mistænkte mand er britisk statsborger med tilsyneladende somalisk baggrund.

Andet drab på fem år

Drabet har sendt chokbølger gennem det britiske samfund og kommer fem år efter, at en højrefløjsekstremist dræbte Labour-politikeren Jo Cox.

I en bog, som Davis Amess udgav sidste år, berørte han drabet på Cox.

- Den slags skulle bare ikke ske i Storbritannien. Disse stigende antal angreb har delvist ødelagt den gode britiske tradition med, at folk åbent møder deres valgte politikere, skrev Amess.

Boris Johnson i sorg

Den nu afdøde 69-årige konservative politiker blev første gang valgt til parlamentet i 1983. Af hans hjemmeside fremgår det, at hans primære politiske mærkesager omhandler dyrevelfærd og en begrænsning i adgangen til abort.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har udtrykt sin sorg over drabet fredag eftermiddag:

- Alle vores hjerter er fyldt med chok og sorg over David Amess' død. Han blev dræbt i sin valgkreds i en kirke efter næsten 40 års utrættelig tjeneste for folket i Essex og hele Storbritannien, sagde premierministeren.

Boris Johnson: - Alle vores hjerter er fyldt med chok og sorg over David Amess' død. Han blev dræbt i sin valgkreds i en kirke efter næsten 40 års utrættelig tjeneste for folket i Essex og hele Storbritannien.