Udland

Biden vil retsforfølge vidner ved udeblivelse fra kongresudvalg

De, der nægter at vidne for et kongresudvalg om angrebet 6. januar, bør retsforfølges, mener Joe Biden.

USA's præsident, Joe Biden, mener, at det amerikanske justitsministerium bør retsforfølge personer, som nægter at vidne om stormløbet mod kongresbygningen i Washington D.C. 6. januar.

Det siger præsidenten fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg håber, at udvalget kommer efter dem og holder dem ansvarlige, siger Biden til journalister med henvisning til det udvalg fra Repræsentanternes Hus, der undersøger de dødelige optøjer i januar.

På et spørgsmål om, hvorvidt Biden mener, at justitsministeriet bør retsforfølge folk, der ignorerer vidneindkaldelser, svarer han:

- Det gør jeg, ja.

Trumps eks-chefstrateg udeblev

På tirsdag skal udvalget stemme om, hvorvidt det mener, at ekspræsident Donald Trumps tidligere chefstrateg Steve Bannon har udvist foragt for Kongressen.

Det sker, efter at Bannon torsdag udeblev fra en høring i kongresudvalget, hvor han skulle vidne om stormløbet 6. januar.

Bannon var indkaldt som vidne af det udvalg, der undersøger de voldsomme begivenheder den dag. Men via sin advokat havde han på forhånd meddelt, at han ikke ville svare på spørgsmål.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Kan ryge i fængsel

Trump har påberåbt sig en præsidents ret til at hemmeligholde visse samtaler med sine rådgivere. Og så længe Trump gør det, vil Bannon ikke vidne eller udlevere dokumenter til kongresudvalget, siger den tidligere chefstrateg.

Den undskyldning godtager udvalget dog ikke.

- Vi bliver nu nødt til at gå videre med proceduren for at indberette hr. Bannon for en strafferetlig sag, sagde udvalgets formand, demokraten Bennie Thompson, ifølge AFP torsdag.

På tirsdag vil Repræsentanternes Hus derfor stemme om, hvorvidt sagen om Bannons udeblivelse skal sendes videre til justitsministeriet.

Ministeriet kan så tage stilling til, om han skal sigtes for at have udvist foragt for Kongressen. Det er en anklage, der kan give fængsel i op til et år eller udløse en bøde.

Den 6. januar stormede vrede Trump-tilhængere Kongressen. Det skete i et forsøg på at stoppe den formelle godkendelse af Joe Biden som vinder af præsidentvalget i november 2020.

I alt mistede fem mennesker livet i forbindelse med stormløbet.