Norsk moskéleder mødte drabsmand: - Jeg spurgte, om han fik behandling
Den danske statsborger, der dræbte fem mennesker i den norske by Kongsberg, søgte støtte i den lokale moské. Lederen kunne dog ikke rigtig hjælpe.
Det handlede om en åbenbaring, da danske Espen Andersen Bråthen opsøgte moskéen i Kongsberg for cirka fem år siden.
Karseklippede skandinaviske konvertitter var ikke noget moskéens leder Oussama Tlili fik besøg af hver dag, så han husker stadig mødet og fortæller nu om det til TV 2.
Den 37-årige dansker, der har erkendt, at han stod bag fem drab med bue og pil i Kongsberg onsdag aften, opsøgte moskéen i 2016 for at få hjælp fra Oussama Tlili, der dog hurtigt kom til den konklusion, at det var danskeren, der havde brug for hjælp.
- Jeg skønnede straks, at han kæmpede med noget, siger Oussama Tlili.
Oussama Tlili fortæller, at Espen Andersen Bråthen selv troede, han havde haft en åbenbaring, og at han ville have moskélederens hjælp til at formidle åbenbaringens budskab.
- Jeg husker, at jeg spurgte ham, om han så nogen læger, og om han fik behandling. Han sagde ja, men det var ikke et tema, han ville diskutere, siger Oussama Tlili.
Ifølge moskélederen sagde Espen Andersen Bråthen, at han var muslim, men derudover var han ikke ret velbevandret i Islam.
- Han vidste ingenting om Islam, og han kunne ikke bede, selvom det jo er ret enkelt.
Danskeren dukkede heller ikke op til fredagsbøn og så ud til at være optaget af sin egen åbenbaring.
Så ingen tegn på radikalisering
Oussama Tlili kunne ikke hjælpe Espen Andersen Bråthen med at formidle budskabet fra åbenbaringen, og dengang tænkte moskélederen ikke på at gå til politiet.
- Jeg opfattede ham ikke som voldelig eller tænkte, at han havde intentioner om at begå drab, men jeg var bekymret for hans helbred, siger han og tilføjer:
- Han trængte til hjælp. Jeg er ikke læge, men jeg forstod straks, at han trængte til hjælp.
Som leder af moskéen i Kongsberg er Oussama Tlili jævnligt i kontakt med myndighederne, men han opfattede ikke Espen Andersen Bråthen som radikaliseret, så han slog ikke alarm.
- Jeg har en dialog med politiet, hvor vi diskuterer radikalisering både i minoriteten og ellers i samfundet, og vi konkluderer gang på gang, at vi ikke ser nogen tendenser i Kongsberg, siger Oussama Tlili.
Han fortæller, at han i 2016 ikke så Espen Andersen Bråthens åbenbaring som noget, der kunne lede til vold.
- Hvorfor henvendte du dig ikke til politiet om episoden i 2016?
- Der var ikke noget konkret. Skulle man sige til politiet, at man har en person, som fortæller om en åbenbaring, og at han vil formidle et budskab til mennesker? Han har ikke været voldelig. Han har ikke udtrykt sig negativt eller voldeligt mod nogen.
Oussama Tlili fordømmer angrebet og fortæller til TV 2, at han dengang mente, Espen Andersen Bråthen snarere var en sag for sundhedsmyndighederne end for politiet.