Udland

Én teori om angreb i Norge er styrket

Retspsykiatere skal undersøge, om den sigtede var tilregnelig på gerningstidspunktet, siger politiet.

Politiet arbejder ud fra den hovedteori, at baggrunden for onsdagens angreb i Norge skal findes i sygdom.

Det oplyser norsk politi på et pressemøde fredag.

- Den hypotese, som er styrket de første dage, er, at baggrunden er sygdom. Men vi holder fortsat åbent for andre hypoteser, siger politiinspektør Per Thomas Omholt.

Torsdag oplyste politiets sikkerhedstjeneste i Norge, PST, ellers, at angrebet fremstod som terror. Den teori er ikke helt udelukket, fortæller politiet, men på nuværende tidspunkt er den 37-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen ikke sigtet for terror.

Skal undersøges af retspsykiatrien

Den sigtede har tidligere været i kontakt med det norske sundhedsvæsen, ligesom flere af de kilder, TV 2 har talt med, har fortalt, at manden er psykisk syg.

Han skal undersøges af to retspsykiatere for sin mentale tilstand, siger politiet på pressemødet.

- Det er naturligvis for at vurdere hans tilstand på gerningstidspunktet, og om han var tilregnelig eller ej, siger Per Thomas Omholt.

Espen Andersen Bråthen er overbragt til sundhedsmyndighederne, og der er fuld kontrol over situationen, siger politiet endvidere.

Angrebet var formentlig planlagt

Espen Andersen Bråthen har erkendt de faktiske forhold, altså at have slået fem mennesker ihjel og såret tre. Fredag blev han varetægtsfængslet i fire uger.

Politiet oplyser på pressemødet, at de generelt har et godt overblik over, hvad der skete under angrebet onsdag aften, men at de skal kortlægge mere om den sigtedes baggrund.

Overordnet mener politiet, at angrebet var planlagt på forhånd.

- Hypotesen er, at den sigtede har udtænkt sine handlinger på forhånd, men ikke gennem længere tid, siger Per Thomas Omholt.