Udland

Borgerne i Kongsberg tænder stadig lys: - Hele byen står sammen

Imens en 37-årig dansker blev varetægtsfængslet, stod byen sammen i sorgen.

Først stod han lidt i stilhed. Så bukkede han sig ned og tændte et stearinlys, han havde medbragt, og som nu stod og brændte iblandt hundredvis af andre lys.

- Det er for at hædre dem, som er blevet dræbt og såret, fortæller Tom Arstad til TV2.

Den 69-årige pensionist bor i Kongsberg, hvor fem personer onsdag blev dræbt og tre såret i et angreb, der satte et øjeblikkeligt præg på byens indbyggere.

Det er jo en lille by, og vi gør det, fordi vi er et fællesskab

Vår Svendsrud, 16 år

En 37-årig dansk mand med adresse i byen blev anholdt samme aften klokken 18.47 og tog skylden for at have angrebet borgere i Kongsberg med bue og pil.

De lokale reagerede blandt andet ved at lægge blomster og tænde lys på en af byens centrale pladser.

Byen står sammen

Fredag morgen lå lys og blomster stadig og vidnede om sammenholdet i den gamle mineby.

- Hele byen står sammen om dette, siger Tom Arstad.

Med jævne mellemrum kom en person forbi, stoppede op og stod lidt i stilhed, inden vedkommende forsatte videre mod dagens første gøremål.

Nogle lagde en blomst, andre tændte et lys, som Tom Arstad. Alle viste tegn på, at de var påvirket af tragedien.

- Jeg har ikke helt formået at tage det ind endnu, siger han.

- Men jeg synes, det er fint, at der er så mange unge, som kommer og tænder lys og lægger blomster. Det var jo ældre mennesker, som blev dræbt, de var 50 til 70 år. At ungdommen gør det, det er flot.

Unge vil vise omsorg

En 1. årsklasse fra Kongsberg Videregående Skole havde egentlig engelsktime, men de brugte i stedet tiden på at lægge blomster og tænde lys.

- Det er jo en lille by, og vi gør det, fordi vi er et fællesskab, og vi vil vise vores omsorg og støtte til dem, der går igennem en svær tid, fortæller 16-årige Vår Svendsrud.

Rada Juric var på vej til arbejde på universitetet, hvor hun underviser, da hun kom forbi pladsen, hvor de mange hundrede lys brændte.

Hun stoppede op et øjeblik, trak vejret ind og stod bare. Så fandt hun sin mobiltelefon frem for at tage et billede, hun kunne sende til sine venner i England.

Det kunne have været mig i den butik. Jeg handler i den butik

Rada Juric, underviser, universitetet i Kongsberg

- Det her er så lille et samfund, og jeg føler mig meget tæt på det her samfund. Det beviser bare, at jeg tog den rigtige beslutning ved at flytte hertil, siger hun til TV 2.

Hun er fra Storbritannien og har boet i London. Men efter en periode som gæsteforelæser på universitetet i Kongsberg faldt hun pladask for lokalbefolkningen og ”fornuften i samfundet”.

Har grædt på arbejdet

Nu har hun boet i den sydnorske by i syv år, og onsdagens angreb på byen gjorde også ondt på hende. Natten til onsdag sov hun slet ikke. Tænkte bare og prøvede at analysere.

- Det kunne have været mig i den butik. Jeg handler i den butik. Den ligger lige ved universitetet, siger hun om den Coop-købmand, hvor gerningsmanden onsdag skød mod kunderne med bue og pil.

Torsdag aften gik hun ned til pladsen med de mange lys et par gange, men det var for følelsesladet, så hun kunne ikke blive stående længe. Men sådan var det for alle, tror hun.

- På arbejdet har vi grædt. Vi kan ikke tale om det. Der er studerende, der ikke ville til undervisning i går. De sagde, at det bare ikke føltes rigtigt at lave skolearbejde. Så det påvirker alle, siger hun.

Rada Juric skulle videre og forlod pladsen i retning mod universitetet. Imens kom flere folk dryppende til pladsen. Flere lys blev tændt, flere blomster blev lagt.

Ikke langt der fra i Kongsberg Tinghus afsagde en dommer kendelse. 37-årige Esben Andersen Bråthen blev varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for drab på fem personer.