Udland

Barndomsven advarede: - Her bør man virkelig se advarselslamperne blinke

Da den 33-årige hørte om angrebet i Kongsberg, var han ikke i tvivl om, at hans gamle ven stod bag.

Allerede for flere år siden blev politiet advaret om, at den 37-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen var både syg og farlig.

Det fortæller en barndomsven til den formodede drabsmand til TV 2 fredag.

Ifølge ham selv sendte han i 2017 en mail til politiet, hvori han gav udtryk for sin bekymring for Espen Andersen Bråthen.

- Han er psykisk syg (…) Han har i mange år snakket meget om Islam (…) Jeg mener, at her bør man virkelig se advarselslamperne blinke, og det bør have høj prioritet at få hjælp til manden, stod der blandt andet.

- Det er til alles bedste, at I i Politiet tager dette alvorligt, og at det ikke bliver sådan, at en i vores nærområde pludselig gør noget helt forfærdeligt, stod der videre.

TV 2 har set mailen, men det er endnu ikke lykkedes at få bekræftet, om politiet har modtaget mailen.

Der er 25.000 personer i byen, men det er kun en, som vil gå ud med bue og pil

33-årig barndomsven til Espen Andersen Bråthen

Video gjorde udfaldet

Det var efter at have set en video, som Espen Andersen Bråthen i 2017 udgav på YouTube, at barndomsvennen besluttede sig for at sende en mail til politiet.

I videoen ser man Espen Andersen Bråthen filme sig selv, mens han fortæller, at han er budbringer, og at han kommer med en advarsel.

- Er det virkelig det her, I vil? Til alle, som har lyst til at gøre op med sig selv, så er tiden inde. Vær vidne til, at jeg er muslim, siger han blandt andet.

For barndomsvennen var videoen et klokkeklart bevis på, at Espen Andersen Bråthen var blevet "virkelig syg".

- Han siger jo, at folk skal forberede sig, og at der kommer til at ske noget. Jeg tolkede det som en reel trussel, siger barndomsvennen, der kort efter at have set videoen kontaktede politiet.

Han ønsker ikke at stå frem med navn eller billede af frygt for sin egen sikkerhed. TV 2 er bekendt med hans fulde identitet.

Sygdommen gjorde ham voldelig

Den 33-årige og Espen Andersen Bråthen har kendt hinanden i mange år og er begge vokset op i den norske by Kongsberg.

Barndomsvennen beskriver den sigtede som en kreativ, sød og betænksom person, men også som en, der "virkelig kæmpede med psyken" - særligt da han blev voksen.

- Han blev bange, og han fik social angst. Han havde meget lidt kontakt med folk og var altid inde i lejligheden, fortæller den 33-årige.

Ifølge barndomsvennen er Espen Andersen Bråthen ikke en voldelig person, men sygdommen gjorde ham voldelig.

Han var derfor heller ikke i tvivl om, at det var hans gamle ven, der var gerningsmand, da han onsdag aften hørte om angrebet i Kongsberg.

- Der er 25.000 personer i byen, men det er kun en, som vil gå ud med bue og pil, siger han.

Angrebet kostede fem mennesker livet, mens tre blev såret, herunder en civil politibetjent.

Politiet burde havde handlet

Når barndomsvennen tænker på angrebet og sammenholder med, at han ifølge eget udsagn rent faktisk advarede politiet forinden, bliver han trist.

- Det er dybt tragisk. Jeg synes klart, at politiet kunne have gjort det bedre, siger han.

Den 33-årige understreger dog, at han selvfølgelig ikke ved, om episoden kunne være undgået, hvis politiet havde taget hans henvendelse alvorligt.

Af mailkorrespondancen, TV 2 har fået tilsendt af den 33-årige, fremgår det, at politiet svarede på henvendelsen.

- Tak. Jeg har givet beskeden videre for nærmere vurdering, skrev en mandlig ansat i politiet.

Ifølge den 33-årige hørte han dog aldrig mere fra politiet.

Politiet har modtaget flere indberetninger

Over for TV 2 bekræfter politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen, at politiet i 2017 blev tippet om videoen, og at "tippet blev givet videre til dem, der håndterer den slags".

Politiadvokaten vil dog hverken be- eller afkræfte, om det netop var en mail fra barndomsvennen, der henledte deres opmærksomhed på videoen.

Gennem årene har politiet også modtaget flere indberetninger på den 37-årige. Det kom frem på et pressemøde torsdag.

- Politiet har tidligere været i kontakt med manden, herunder har der været bekymring knyttet til radikalisering, sagde politichef Ole Bredrup Sæverud.

Sidste indberetning kom i 2020.

Hvad politiet konkret har gjort efter at have modtaget indberetningerne er endnu ikke klart. Dog oplyste politichefen torsdag, at "der blev fulgt op" på de henvendelser, politiet modtog.

Fredag oplyste politiet på et pressemøde desuden, at man nu arbejder med den hovedteori, at baggrunden for onsdagens angreb skal findes i sygdom.

37-årige Espen Andersen Bråthen er foreløbigt varetægtsfængslet i fire uger. Han har erkendt de faktiske forhold, nemlig at have dræbt fem og såret tre onsdag aften i Kongsberg.