Udland

Vidne til et af drabene i Kongsberg: - Jeg kommer aldrig til at glemme det skrig

En 37-årig dansk statsborger er sigtet for at have dræbt fem mennesker i den norske by Kongsberg.

Onsdag aften sad Thomas Nilsen som så mange gange før og studerede i sin lejlighed.

Det var et dødsskrig... Et skrig om hjælp og fortvivlelse - alt lå i det skrig

Thomas Nilsen, vidne til drab

Alt åndede tilsyneladende fred og idyl i den lille by Kongsberg, der ligger godt en times kørsel sydvest for Oslo.

Pludselig blev stilheden flænset af et højlydt skrig fra gaden.

- Så hørte jeg et skud, og tænkte ”shit, hvad sker der”. Det lød ikke som et pistolskud. Mere som fyrværkeri. Og så blev der helt stille, fortæller Thomas Nilsen til TV 2s reporter, Astrid Søndberg, som befinder sig i Kongsberg.

Kabul i Kongsberg

Kort efter lød der endnu et skrig uden for Thomas Nilsens vinduer.

- Vi snakker om et skrig, som jeg tror, hverken du eller jeg har hørt før. Det var et dødsskrig. Et skrig om hjælp og fortvivlelse - alt lå i det skrig. Det skar sig ind i mit hjerte som en kniv. Jeg kommer aldrig til at glemme det skrig, fortæller en tydelig berørt Thomas Nilsen.

Thomas Nilsen rejste sig fra sin opgave og gik ud på gaden, hvor tilfældigt forbipasserende allerede var i gang med at genoplive en livløs kvinde på jorden.

- Først kom 20-30 svært bevæbnede betjente i fuld udrustning. Derefter kom ambulancerne, og samtidig kredsede to helikoptere over vores hoveder. Det var ren Kabul i lille Kongsberg, lyder det fra Thomas Nilsen.

Åben knivflænge i låret

Mens folk stimlede sammen, forsøgte ambulanceredderne desperat at redde kvindens liv med en hjertestarter.

- Det var meget intenst og dramatisk, og da tænkte jeg, at det nok var ovre for kvinden. Hun blev båret ind i ambulancen og kørt fra stedet, siger Thomas Nilsen til TV 2.

En af de forbipasserende, som overværede episoden på tæt hold, fortalte efterfølgende Thomas Nilsen, at kvinden havde en stor, åben knivflænge i låret.

- Hun mente, der både kunne have været bue, pil og kniv involveret, fortæller Thomas Nilsen.

Ifølge TV 2s oplysninger blev den livløse kvinde et af den danske statsborger Espen Andersen Bråthens fem drabsofre. Tre andre personer blev såret, da den 37-årige nu sigtede gik amok i det, der ifølge politiet "fremstår" som en terrorhandling.

Slap væk fra politiet

Klokken 18.13 onsdag fik politiet en anmeldelse om, at en mand gik rundt og skød med bue og pil efter folk i Kongsbergs centrum.

Politiet kom få minutter senere tæt på den 37-årige ved en Coop-butik, men han slap væk efter at have beskudt en betjent med bue og pil. Derefter mistede politiet ham af syne.

På et pressemøde torsdag formiddag fortalte politimester Ole Bredrup Sæverud, at de fleste af de fem drab - måske endda alle fem - blev begået, efter politiet havde været i kontakt med gerningsmanden første gang.

Drabene fandt sted flere steder i Kongsbergs gamle centrum, hvor politiet nu er i gang med at undersøge en række gerningssteder, skriver norske medier.

Anholdt efter varselsskud

22 politipatruljer var involveret i jagten på den 37-årige danske statsborger, og klokken 18.47 blev han anholdt et andet sted i byen, efter at politiet havde affyret varselsskud for at få ham til at overgive sig.

Norsk politi har fortalt det norske nyhedsbureau NTB, at Espen Andersen Bråthen også brugte andre våben end bue og pil til drabene. Politiet ønsker ikke at oplyse, hvilke våben der er tale om.

De fem dræbte er fire kvinder og en mand, alle i alderen fra 50 til 70 år, fortæller politiet, der formoder, at ofrene blev tilfældigt udvalgt.

Espen Andersen Bråthen er født og opvokset i Norge, men er dansk statsborger, fordi hans mor er dansk.

Ifølge TV 2s oplysninger er der på nuværende tidspunkt intet, udover morens ophav, der tyder på, at Espen Andersen Bråthen har en tilknytning til Danmark.