Udland

Politiet var bevæbnet, da de mødte drabsmand - nu forklarer de, hvordan han undslap

Politiet slår fast, at man vil undersøge til bunds, hvordan det lykkedes den sigtede at undvige politiet i over en halv time.

Politiet var bevæbnede, da de onsdag aften først fik kontakt til den 37-årige Espen Andersen Bråthen.

Alligevel undslap Bråthen flere betjente, og i de efterfølgende 34 minutter dræbte han fem personer og sårede tre andre.

Det har rejst flere spørgsmål om, hvordan det lykkedes gerningsmanden at undslippe politiet, da de først forsøgte at pågribe ham ved en Coop Extra-butik. Nu forklarer politiet selv forløbet til TV 2 i Norge.

Skød mod politiet

Blot fem minutter efter at de første meldinger om en bevæbnet mand løb ind klokken 18.13 onsdag, var politiet på stedet.

Her beskød Espen Andersen Bråthen betjentene flere gange med bue og pil, men det norske politi lykkedes ikke med at besvare beskydningen, siger politimester Ole Bredrup Sæverud til TV 2 Norge.

- De var ikke i stand til selv at affyre skud. De får assistance af en tredje politibetjent, der kommer med beskyttelsesudstyr, og derefter formår gerningsmanden at komme ud (af Coop-butikken, red.). Hvordan og hvornår ved jeg ikke, siger Ole Bredrup Sæverud til TV 2 Norge.

Han uddyber ikke, hvorfor det ikke var muligt at affyre skud mod gerningsmanden.

Derefter mistede politiet kontakten til Bråthen, som er af dansk statsborger og konverteret til islam.

- Det var i forbindelse med, at betjentene blev beskudt og fik adgang til mere beskyttelsesudstyr, så man kan gå mere ind i situationen. Så slipper han væk, siger Sæverud.

Bærer som udgangspunkt ikke våben

Herefter lykkedes det Espen Andersen Bråthen at slå fire kvinder og en mand ihjel samt såre tre andre med bue og pil og et andet våben, som politiet ikke har beskrevet yderligere.

Betjente i Norge bærer som udgangspunkt ikke skydevåben. Våbnene ligger i stedet låst inde i politibilerne, og betjentene skal have en særlig tilladelse til at tage dem i brug.

Efter angrebet i Kongsberg er det dog besluttet, at norsk politi midlertidigt skal være bevæbnet.

- Det vil tage lidt tid

Men hvordan kunne det ske, at Espen Andersen Bråthen undgik politiet i omtrent en halv time, mens han slog ihjel?

- Det tager så lang tid, før de klarer at lokalisere ham og komme i position til at affyre et varselsskud og pågribe gerningsmanden, siger Ole Bredrup Sæverud.

Overfor TV 2 Norge ønsker han ikke at uddybe yderligere, hvordan det gik til, da hele handlingsforløbet nu skal undersøges yderligere.

- Vi har en ambition om, at efterforskningen skal være så god, at vi kan svare på disse spørgsmål. Det vil tage lidt tid, før vi kan svare på det, siger han.

- Vi mangler en tidslinje

Siden angrebet onsdag aften har det lokale politi erkendt, at de tidligere har været ude hos den sigtede. Derudover har Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge sagt, at de gennem længere tid har holdt øje med Espen Andersen Bråthen, som, de frygtede, kunne være radikaliseret.

Ifølge TV 2’s retsreporter, Astrid Søndberg, som er i Kongsberg, understreger det behovet for en grundig undersøgelse af hele forløbet.

- Et af de spørgsmål, der er blevet stillet mest på blandt andet pressemøder, er, hvordan det her kunne ske. Vi mangler en tidslinje for hele forløbet, siger hun.

Den 37-årige Espen Andersen Bråthen erkender drabene.