Politi i den norske by Kongsberg.
Udland

Manden med buen undslap politiet i 34 minutter og efterlod sig et blodigt spor gennem byen

Folk flygtede i panik, da en bevæbnet mand onsdag aften gik til angreb i den norske by Kongsberg. Her er, hvad vi ved om de dramatiske minutter.

Alt virkede normalt denne tidlige oktoberaften i den lille norske by Kongsberg.

Det sidste dagslys var ved at forsvinde bag hustagene på de gamle træhuse og nyere betonbygninger i bymidten, folk var på vej hjem gennem de små gader, og i Rådhusgata havde butikken Vinmonopolet netop lukket ned for dagen.

I samme øjeblik begyndte telefonerne at ringe på den lokale politistation godt en kilometer derfra.

Klokken var 18.13, da de første anmeldelser tikkede ind.

Meldingerne gik på, at en mand gik rundt i området med bue og pil, og at han skulle have skudt med sit våben ved Coop-butikken på hjørnet af Myntgata og Rådhusgata.

En eller flere personer skulle være blevet ramt.

Politiet sendte straks en patrulje mod stedet, og snart fulgte mange flere efter.

Kunder og ansatte flygtede

Knut Erik Gustavsen Ødegården bor sammen med sin kæreste og deres lille barn kun et stenkast fra Coop-butikken.

Han var flyttet tilbage til Kongsberg for at bo med familien i trygge og rolige omgivelser, men denne aften så han pludselig blåt lys uden for vinduerne.

- Så så vi kunder og ansatte komme løbende ud fra Coop. De virkede bange, siger han til VG.

Han tog et billede, da en af de første politibiler ankom klokken 18.18, hvorefter han blev stående i vinduet for at kunne følge med i, hvad der foregik.

- Man forstod ikke helt, hvad der skete. Så hørte vi, at de sagde: "Der er nogen, som skyder med bue og pil".

Gustavsen Ødegården fortæller til VG, at han så politiet bevæge sig ind i butikken gennem den lukkede Vinmonopolet, der ligger i samme bygning.

Fik pil i væggen

Sarkis Younan bor sammen med en kammerat cirka 20 meter fra Coop-butikken. Han sad onsdag aften og så Netflix, da han hørte sirenerne udenfor.

Han så flere politibiler og kampklædte betjente bevæbnet med skjold i området.

- Pludselig hørte jeg politiet råbe som ind i helvede: "Læg våbenet fra dig", fortæller han til VG.

Norsk politi har bekræftet, at den første patrulje var fremme på gerningsstedet klokken 18.18, hvor betjentene selv for første gang fik kontakt til den bevæbnede mand.

- Han blev råbt an, men forsvandt ud af syne. Kort tid efter kommer de i kontakt med manden igen, og de bliver derefter beskudt med flere pile. Det betyder, at de mister kontakten med ham, og han slipper væk, siger politimester Ole Bredrup Sæverud på et pressemøde onsdag.

Ifølge Aftonposten var det i området ved Nytorget, at politiet først forsøgte at pågribe manden.

Hos virksomheden Vekter og Alarmservice var flere af de ansatte stadig på job, da gerningsmanden løb forbi deres kontor på hjørnet af Myntgata og Peckelsgata.

- Vi hørte, det smældede i væggen, siger daglig leder Geir Pedersen til TV 2 Norge.

Da de kiggede ud, var der politi på gaden, og i facaden ved siden af deres postkasse sad en sort pil solidt plantet.

Ingen af de ansatte i virksomheden fik set gerningsmanden. Det hele gik stærkt, og han havde allerede fortsat sin flugt.

Offer havde pil i ryggen

Kun få vidste endnu, hvad der udspillede sig i den lille norske by med godt 26.000 indbyggere.

Marit Hoefle bor lige ved af Coop-butikken og var på vej hjem, da hun cirka klokken 18.20 gik forbi butikken og hørte alarmen.

Til Aftenposten fortæller hun, at hun i første omgang ikke tænkte nærmere over det, men så fik hun øje på politifolkene ude foran butikken.

- Da så jeg en af dem stå og holde pile i hånden, siger Hoefle.

Hun skyndte sig hjem og nåede indenfor uden at blive standset af politiet.

Drammens Tidende har talt med to unge mænd, som var på vej ind i Coop-butikken, da de ved indgangen blev mødt af en mand, der lignede en sikkerhedsvagt.

Der stod en pil ud af ryggen på ham, fortæller de til avisen, der også bringer et billede af situationen.

Senere har politiet oplyst, at en betjent, der ikke var på arbejde, tilfældigt befandt sig i butikken og blev såret af gerningsmanden.

Klokken 18.28 kom den første melding fra politiet til offentligheden, da det lokale politidistrikt udsendte en melding på Twitter:

- Der pågår en aktion i Kongsberg centrum i forbindelse med en person, som er observeret med pil og bue. Har skudt efter personer med dette. Folk bedes om at holde sig indendørs. Politiet har ikke kontrol over personen.

Vidner hørte skrig

Den præcise rute for gerningsmandens flugt er endnu ukendt, men politiet har oplyst, at han i de efterfølgende minutter bevægede sig gennem et forholdsvis stort område af Kongsberg.

Undervejs blev flere personer skudt og ramt af hans pile, og det er efterfølgende blevet bekræftet, at han også havde andre våben på sig. Ifølge politiet er han blandt andet trængt ind i boliger, hvor han har slået folk ihjel.

Thomas Nilsens lejlighed ligger omkring 35 meter fra et af gerningsstederne.

- Jeg hørte nogle forfærdelige dødsskrig. Det var helt forfærdeligt. Jeg har aldrig før hørt noget lignende, siger han til TV 2 Norge.

Kort efter så han et stort politiopbud med 20-30 betjente ankomme til stedet.

- Det var en gruppe, som stod rundt om og hjalp en af de skadede. Der var mange hyl og skrig. Derefter hørte jeg, at de brugte en hjertestarter, og da indså jeg, at det handlede om liv eller død, siger Thomas Nilsen.

Han fortæller, at han efterfølgende så politibetjente gå rundt i området og lyse med lygter og banke på dørene. Ifølge øjenvidnet fortalte betjentene, at de ledte efter eventuelle tilskadekomne.

Til Laagendalsposten fortæller øjenvidner, at de så en kvinde ligge såret i krydset mellem Apotekergate og Hyttegata, og at hun var blevet stukket med en kniv.

Politi affyrede skud

Politiet har senere oplyst, at der i forbindelse med, at de eftersætter gerningsmanden, bliver affyret varselsskud.

Gerningsmanden kan herfra være fortsat syd ad Hyttegata og over broen Gamlabrua, der går over elven Numedalslågen.

Ifølge Aftenposten viser videoer nemlig, at manden blev anholdt i et område, der ligger lige på den anden side af broen.

Klokken var 18.47, da politiet kunne anholde manden. 34 minutter efter den første anmeldelse og 29 minutter efter politiets første kontakt.

De har efterfølgende oplyst, at der er tale om en 37-årig dansk statsborger, som har bopæl i Norge, hvor han også er opvokset. Manden har erkendt drabene. Ifølge en lang række norske medier er der tale om Espen Andersen Bråthen.

I alt fem personer blev dræbt, heraf fire kvinder og én mand, og yderligere tre blev såret. Ifølge politiet synes ofrene at være tilfældigt udvalgt.

Samtlige fem drab efter alt at dømme sket efter politiets første konfrontation med manden:

- Det er et uoverskueligt område, og der var mange patruljer i aktion. Præcis hvorfor det tog en halv time at pågribe gerningsmanden, ved jeg ikke, siger politichef Ole Bredrup Sæverud.

Motivet for angrebet er endnu ikke fastlagt, men ifølge den norske efterretningstjeneste PST fremstår det som en terrorhandling.

Gerningsmanden er konverteret til islam, og ifølge politiet har der tidligere været bekymring for, om han var radikaliseret.