Udland

Her er den danske statsborger, som har erkendt drabene i Norge

Flere af den sigtedes naboer beskriver overfor TV 2, at den 37-åriges opførsel gjorde dem bange.

Den danske statsborger, som har erkendt forholdene omkring drabene i den norske by Kongsberg, er Espen Andersen Bråthen.

Det skriver flere norske medier - herunder tv2.no.

Indtil videre har meldingerne lydt, at der udover fem dræbte var to tilskadekomne ved angrebet onsdag aften. Nu er antallet af tilskadekomne opjusteret til tre personer.

Opjusteringen skyldes ifølge politiet, at den sidste tilskadekomne selv havde bragt sig til en læge et andet sted end de andre.

Tyder på terror

Espen Andersen Bråthens handlinger onsdag aften fremstår som en terrorhandling. Det skriver den norske efterretningstjeneste i en pressemeddelelse.

Angrebet skete i centrum af Kongsberg, hvor den sigtede gik til angreb med blandt andet bue og pil.

Politiet oplyste ved et pressemøde torsdag formiddag, at de mener, at alle ofrene kan være blevet dræbt, efter politiet havde observeret manden.

Efterforskningen ledes af Sydøst Politidistrikt, som stadig er ved at undersøge, hvad motivet var. Myndighederne oplyser, at den sigtede er kendt af politiet.

Den sigtede 37-årige danske statsborger, som er født og opvokset i Norge, er konverteret til islam og har vist tegn på radikalisering, skriver VG.

Forbud mod at opsøge forældre

Af retsdokumenter fra Kongsberg og Eiker Tingrett, som TV 2 har fået adgang til, fremgår det, at den 37-årige har fået forbud mod at opsøge sine forældre.

Tilholdet blev givet på baggrund af en episode 29. maj 2020, hvor den drabssigtede bevæbnet med en pistol trængte ind i sine forældres hus i Norge og blandt andet truede med at dræbe sin far.

Af retsdokumenterne fremgår det, at den 37-årige bevægede sig rundt i og omkring forældrenes hus, selvom de bad ham forlade hjemmet.

Han truede flere gange med at slå dem ihjel og skulle desuden have lagt en revolver på forældrenes sofa, før han gik. Derfor vurderede de norske domstole, at der var "fare for overgreb" mod forældrene, og den 37-årige fik polititilhold i seks måneder.

11. juni opsøgte den drabssigtede igen sine forældre og overtrådte dermed det nedlagte besøgsforbud.

Kendt som en enspænder

Den 37-årige var kendt i området som en enspænder. Det fortæller TV 2s reporter Astrid Søndberg fra Kongsberg:

- Vi har talt med flere naboer, der fortæller om en mand, som tilsyneladende ikke havde nogen venner. Han så i hvert fald ikke nogen de seneste par år. Til gengæld har vi talt med naboer, som opfattede ham som truende, siger Astrid Søndberg.

- Jeg var rigtig bange for ham. Vi måtte altid sørge for at låse døren, siger Guddon Hersi til TV 2.

Flere af den sigtedes naboer beskriver overfor TV 2, at Espen Andersen Bråthens opførsel gjorde dem bange.

- Han gik, som om han ejede hele gaden. Han kiggede rundt og virkede meget truende og skummel, fortæller Silje Limstrand, som bor i Kongsberg.

Veninden Guddon Hersi fortæller ligeledes, at hun var bange for den sigtede:

- Vi måtte altid sørge for at låse døren. Første gang, jeg så ham, var der politibiler og civilt politi her. Da blev jeg obs på ham, og efter det har han bare virket skummel.