Han mødte en betjent med en pil i ryggen, og så gik alvoren op for ham
Kongsberg er normalt en stille by. Men torsdag var den mere stille. Aftenen forinden var fem mennesker blevet dræbt i byen.
23-årige Markus Kultima havde musik i ørene, da han sidst på dagen onsdag gik rundt i centrum af Kongsberg.
Han anede ikke, at en 37-årig mand i samme område var begyndt at skyde folk med bue og pil.
Det gik først op for ham, da han var få meter fra sit hjem, lige rundt om hjørnet fra Nytorv i Kongsberg, hvor gerningsmanden skulle have skudt mod kunder i en Coop-butik.
Her blev han mødt af en civilklædt politibetjent, som sagde, at han skulle tage hjem. Først da Markus Kultima gik forbi ham, så han, at betjenten havde en pil i ryggen.
- Så tænkte jeg bare: "Hvad ind i helvede", fortæller Markus Kultima til TV 2.
Hørte et rædselsfuldt skrig
Lige pludselig gik det op for ham, at han ikke havde låst døren til sin lejlighed, hvor en veninde var på besøg.
Så han skyndte sig hjem og sikrede sig, at hun havde det godt, og at der var trygt i lejligheden.
Dernæst gik de ud på altanen for at ryge en cigaret.
- Og der hørte jeg et forfærdeligt skrig. Rædselsfuldt. Jeg har aldrig hørt noget lignende, fortæller han.
Men de kunne ikke gøre noget for at hjælpe. På det tidspunkt vidste de godt, hvad der var ved at ske i den lille by. De var bange, og de turde ikke forlade lejligheden.
Fem mennesker blev dræbt i Kongsberg onsdag aften. En 37-årig dansk mand blev anholdt klokken 18.47 og har senere erkendt drabene over for politiet.
Torsdag kunne flere norske medier - herunder TV 2 Norge - så berette om, at manden hedder Espen Andersen Bråthen, og at han er konverteret til islam og har vist tegn på radikalisering. Politiet siger dog, at det er for tidligt at betegne drabene som en terrorhandling.
Espen Andersen Bråthen har en dansk mor og en norsk far. Dem fik han sidste år et halvt års tilhold imod, efter at han havde trængt ind i deres hjem og truet med at dræbe faren.
Naboer: Det er uvirkeligt
37-årige Bråthen bor i Kongsberg og har adresse få hundrede meter fra Nytorv, hvor Coop-butikken Xtra hele torsdagen har været afspærret af politiet.
- Vi kender ham, siger 19-årige Emil Fogstad Martinsen til TV 2.
Han befandt sig onsdag aften ganske tæt på torvet, da skyderiet begyndte.
Sammen med sin kæreste, Adina Søfteland, havde han været ude for at spise aftensmad og var på vej hjem, da de blev stoppet af en ambulanceredder, som sagde, at de skulle gå en anden vej.
De var på vej lige ind i det område, hvor drabene havde fundet sted.
- Det er lidt uvirkeligt, i og med at det kunne have været os, siger Emil Fogstad Martinsen.
Først torsdag eftermiddag, umiddelbart før han mødte TV 2, fandt han ud af, hvor tæt det egentlig havde været på. Den mistænkte i sagen var hans nabo.
Det gik op for ham, da han mødte en NRK-journalist lige ude foran sit hjem. Men det overraskede ham ikke.
Han kendte nemlig den 37-årige dansker som en meget vred nabo med en truende adfærd.
- Han virkede som en, der altid havde en dårlig dag, siger Emil Fogstad Martinsen, der selv har haft flere konfrontationer med manden og flere gange er blevet truet med bank.
Andre, der boede tæt på den mistænkte, tegner det samme billede af ham. Som en vred mand, der skabte utryghed i nabolaget.
- Han gik, som om han ejede hele gaden. Han kiggede rundt og virkede meget truende og skummel, fortæller Silja Limstrand til TV 2.
Sammen, men alene
Torsdag var der ikke mange mennesker på gaden i det centrale Kongsberg. Hvis man ikke lige medregner de mange journalister og fotografer, der var til stede.
Det er dog ikke så usædvanligt. Kongsberg er en stille by. Men torsdag var det, som om at den var lidt mere stille. Det er oplevelsen hos alle de lokale, TV 2 taler med. Folk "er sammen, men alene", var der en, der udtrykte det.
Den dag i dag er der omkring 28.000 indbyggere i kommunen Kongsberg. Men midt i byen ligger Kongsbergs imposante murstenskirke og vidner om byens storhedstid i 1700-tallet, hvor der var var sølv i minerne, og Kongsberg voksede til Norges næststørste by.
Kirken holdt onsdag åbent for folk, der havde brug for en stille stund til eftertanke og til bøn.
Det havde Christer Kjosar og hans mor, Lene Kristin Eldevik Kjosar, behov for.
- Der var så fredeligt. Vi fik tændt lys og fik taget tingene ind på en anden måde. Så det er et godt sted at gå hen, siger Lene Kristin Eldevik Kjosar.
De er fra den nærliggende by Darbu og kendte hverken ofre eller den mistænkte gerningsmand. Men for Christer Kjosar kom det alligevel tæt på, da han var på arbejde som tjener på en restaurant i Kongsberg onsdag aften.
Her beordrede politiet dørene låst, mens gæsterne sad ængstelige i restauranten og hellere ville hjem.
- Jeg går og tænker på det endnu, det er ikke gået over, siger Christer Kjosar og forsøger at holde styr på sine følelser.
- Det kommer jo tæt på. Folk bliver bekymrede for hinanden, indskyder hans mor.
I lillebitte Kongsberg
Det er en følelse, mange har i Kongsberg dagen efter den "utænkelige" hændelse, som 23-årige Markus Kultima kalder det.
- Det går lidt op for mig nu, hvad der faktisk er sket. At det er sket i lille Kongsberg. I lillebitte Kongsberg, siger han, mens han taler med TV 2.
Han er stadig rystet. Og meget træt. Det meste af aftenen brugte han i telefonen på at forsikre venner og familie om, at han havde det godt.
I Kongsborg lægger mange blomster og tænder lys for ofrene efter angrebene.
22 opkald besvarede han, og dertil kom beskederne på Facebook og Snapchat. Alle i Kongsberg brugte to-tre timer på deres telefoner, fortæller han.
Alligevel mødte Markus Kultima torsdag op på arbejde i butikken Ølforsyningen, som er lige under hans egen lejlighed. Ikke fordi han skulle, men for at have nogle at tale med.
Men mens han taler med TV 2 går det op for ham, hvor udkørt og mærket han faktisk er.
- Jeg er så træt. Jeg tror faktisk, jeg vil gå op og lægge mig, siger han.