Udland

Gerningsmand trængte ind i boliger og slog ihjel

Manden, som er dansk statsborger, dræbte både mennesker indendørs og udendørs, og ofrene ser ifølge politiet ud til at være tilfældigt udvalgt.

Da en 37-årig dansk statsborger onsdag aften gik til angreb i Norge, trængte han ind i boliger, hvor han dræbte flere mennesker.

Manden, der ifølge norske medier hedder Espen Andersen Bråthen, dræbte også flere ude i offentligheden. Det oplyser norsk politi.

- De blev dræbt indendørs i boliger, men vi har ikke fået bekræftet, at det er hjemme hos dem selv. Det er ikke i en butik, siger politiadvokat Ann Irene Svane Mathiassen til VG.

Politiet kan ikke oplyse, hvor mange der blev dræbt indendørs, men de siger, at ofrene ser ud til at være tilfældigt udvalgt. I alt fem personer blev dræbt under angrebet, mens tre blev såret.

De dræbte er fire kvinder og en mand i alderen 50 til 70 år.

Brugte bue og pil

Den 37-årige gerningsmand gik til angreb onsdag aften i centrum af den sydnorske by Kongsberg, blandt andet med bue og pil.

Politiet fik anmeldelsen klokken 18.13, og de rykkede ud med størst mulig styrke. Blandt andet havde de helikoptere i luften for at finde manden.

Klokken 18.18 havde de første gang kontakt til gerningsmanden. Han undslap dog og blev først anholdt 34 minutter senere. Drabene er ifølge politiet begået i tidsrummet efter de første gang havde observeret ham.

Handlingerne fremstår ifølge politiet som en terrorhandling.

Den sigtede er i forvejen kendt af norsk politi, og de havde senest kontakt med ham i 2020.

Espen Andersen Bråthen er konverteret til islam og har vist tegn på radikalisering, skriver VG.

Selvom handlingen ifølge politiet fremstår som en terrorhandling, skal Sydøst Politidistrikt fortsat undersøge, hvad motivet var.

Havde ikke bestemt tilknytning til Danmark

Nogle af hans naboer beskriver ham som "truende" og "skummel", og de fortæller til TV 2, at de flere gange har set politiet være hjemme hos manden.

- Jeg var rigtig bange for ham. Vi måtte altid sørge for at låse døren, siger naboen Guddon Hersi til TV 2.

- Jeg var rigtig bange for ham. Vi måtte altid sørge for at låse døren, siger Guddon Hersi til TV 2.

Desuden fortæller TV 2s retsreporter, Astrid Søndberg, som er til stede i Kongsberg, at den 37-årige mand havde forbud mod at tage kontakt til to nære familiemedlemmer i et halvt år.

Tilholdet blev givet på baggrund af en episode 29. maj 2020, hvor den drabssigtede bevæbnet med en pistol trængte ind i sine forældres hus i Norge og blandt andet truede med at dræbe sin far.

- Det er en person, som har været kendt som måske psykisk ustabil, siger Astrid Søndberg.

Selvom manden er dansk statsborger, har han ifølge Astrid Søndberg ikke nogen bestemt tilknytning til Danmark, udover at hans mor er dansk statsborger. Hans far er norsk statsborger, og han er opvokset i Norge.

Manden skal torsdag mentalundersøges af retspsykiatriske eksperter, og fredag fremstilles han i et grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling.

- Han er måske psykisk syg, og måske handler det om et opgør med forældrene. Det kan også være terror eller en blanding af det hele. Hvorfor er i hvert fald det helt store spørgsmål, siger Astrid Søndberg.