Udland

Drabssigtet fik forbud mod at besøge sine forældre, efter han truede med at slå dem ihjel

Forældrene kan være en del af motivet, siger tidligere drabschef Jens Møller Petersen til TV 2.

Den 37-årige danske statsborger, som er sigtet for femdobbelt drab i Norge, har haft forbud mod at opsøge sine forældre.

Det fremgår af et retsdokumenter fra Kongsberg og Eiker Tingrett, som TV 2 har fået adgang til.

Tilholdet blev givet på baggrund af en episode 29. maj 2020, hvor den drabssigtede bevæbnet med en pistol trængte ind i sine forældres hus i Norge og blandt andet truede med at dræbe sin far.

Lagde revolver på sofabordet

Af retsdokumenterne fremgår det, at den 37-årige bevægede sig rundt i og omkring forældrenes hus, selvom de bad ham forlade hjemmet.

Han truede flere gange med at slå dem ihjel og skulle desuden have lagt en revolver på forældrenes sofa, før han gik.

Derfor vurderede de norske domstole, at der var "fare for overgreb" mod forældrene, og den 37-årige fik polititilhold i seks måneder.

11. juni opsøgte den drabssigtede igen sine forældre og overtrådte dermed det nedlagte besøgsforbud.

Dømt for indbrud og køb af hash

Udover polititilholdet er manden kendt af politiet i flere andre sammenhænge.

I 2012 blev han idømt 60 dages betinget fængsel for indbrud på et norsk museum og for at have købt og røget hash forinden. Det fremgår ligeledes af retsdokumenterne.

Derudover oplyste norsk politi ved et pressemøde torsdag, at der er lavet flere indberetninger på manden. Det er sket på baggrund af bekymringer knyttet til radikalisering. Manden er desuden konvertit til islam.

Han er dansk statsborger, fordi hans mor er dansk, men ifølge TV 2s oplysninger er der på nuværende tidspunkt intet udover moren, der tyder på, at han har en tilknytning til Danmark.

Hvad et motivet?

Ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg, der lige nu befinder sig i Norge, er der ét afgørende spørgsmål, som presser sig på: Hvad er motivet?

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, har torsdag eftermiddag oplyst, at onsdagens angreb "fremstår som en terrorhandling".

Samtidig peger flere af TV 2s kilder på, at manden er psykisk ustabil. Alt sammen er mulige motiver, siger Astrid Søndberg.

- Han er måske psykisk syg, og måske handler det om et opgør med forældrene. Det kan også være terror eller en blanding af det hele. Hvorfor er i hvert fald det helt store spørgsmål, siger hun.

Jens Møller Petersen, tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi, peger også på, at motivet kan være vrede rettet mod forældrene.

Det skyldes særligt, at de fem dræbte alle var mellem 50-70 år.

- Det er jo en aldersgruppe, hvori hans forældre godt kan befinde sig. Jeg synes, det er meget vigtigt at få be- eller afkræftet, om der er pårørende blandt de døde, siger han til TV 2.

Erkender drabene

Tidligere torsdag oplyste politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2, at den 37-årige mand erkender at have stået bag angrebet onsdag aften i den norske by Kongsberg.

Dermed har han indrømmet at have slået fem mennesker ihjel og såret tre. De dræbte er fire kvinder og en mand.

Selvom han erkender hændelsen, er det dog ikke det samme, som at han erkender de samlede anklager, politiet retter mod ham. Det skyldes, at motivet endnu ikke er klart.