Udland

Det ved vi, og det mangler vi svar på om angrebet i Kongsberg

Onsdag blev fem mennesker dræbt i den norske by Kongsberg. En dansk statsborger er sigtet for drabene. Få svar på, hvad vi ved om sagen her.

Hvad skete der i Kongsberg onsdag aften?

Klokken 18.13 onsdag fik politiet en anmeldelse om, at en mand gik rundt og skød med bue og pil efter folk i Kongsbergs centrum. Politiet rykkede ud med størst mulig styrke - blandt andet med helikoptere i luften i jagten på gerningsmanden.

Meldingerne lød blandt andet på, at gerningsmanden havde været inde i en Coop-butik i Kongsbergs gamle bydel, hvor han havde skudt på kunder og ansatte med bue og pil. En af de sårede blev ramt i butikken.

Politiet kom få minutter senere tæt på manden ved Coop-butikken, men han slap væk efter at have beskudt en betjent med bue og pil. Derefter mistede politiet ham af syne. Klokken 18.28 udsendte politiet en opfordring til alle indbyggere i Kongsberg om at holde sig indendørs.

På et pressemøde torsdag formiddag sagde politimester Ole Bredrup Sæverud, at de fleste af de fem drab - måske endda alle fem - blev begået, efter politiet havde været i kontakt med gerningsmanden første gang.

Drabene fandt sted flere steder i Kongsbergs gamle centrum, hvor politiet nu er i gang med at undersøge en række gerningssteder, skriver norske medier.

22 politipatruljer var involveret i jagten på gerningsmanden, og klokken 18.47 blev han anholdt et andet sted i byen, efter at politiet havde affyret varselsskud for at få ham til at overgive sig.

Norsk politi har fortalt det norske nyhedsbureau NTB, at manden også brugte andre våben end bue og pil til drabene. Politiet ønsker ikke at oplyse, hvilke våben der er tale om, men øjenvidner har fortalt, at mindst et offer blev stukket med en kniv.

Hvem er ofrene?

Fem mennesker er blevet dræbt, mens tre er blevet såret.

De fem dræbte er fire kvinder og en mand, alle i alderen fra 50 til 70 år, fortæller politiet, der formoder, at ofrene blev tilfældigt udvalgt.

To af de sårede er ifølge politiet overført til intensivafdelingen på sygehuset i Drammen, men er ikke i livsfare. Den tredje sårede er sent torsdag eftermiddag udskrevet, oplyser sygehuset i en pressemeddelelse.

Politiet har kun oplyst detaljer om et af ofrene. Det er en af de sårede, der er en politimand. Han var ikke i tjeneste, men befandt sig tilfældigvis i Coop-butikken i sin fritid, da han blev ramt i ryggen af en pil.

Ingen betjente i tjeneste kom til skade under jagten på eller under anholdelsen af gerningsmanden.

Hvem er gerningsmanden?

Den sigtede hedder Espen Andersen Bråthen. Det skriver flere norske medier - herunder tv2.no.

Han er 37 år og dansk statsborger bosiddende i Kongsberg. Han har en dansk mor og en norsk far.

Espen Andersen Bråthen er dansk statsborger, fordi hans mor er dansk, men ifølge TV 2s oplysninger er der på nuværende tidspunkt intet udover moren, der tyder på, at han har en tilknytning til Danmark.

Politimester Ole Bredrup Sæverud fortalte på et pressemøde torsdag formiddag, at den sigtede er konverteret til islam, og at politiet har været opmærksom på ham allerede før onsdagens angreb. Det skyldtes bekymring over, at manden kunne være på vej til at blive radikaliseret.

Politiets interesse for manden ligger dog nogen tid tilbage - ifølge politimesteren var det "før 2021".

- Jeg var rigtig bange for ham. Vi måtte altid sørge for at låse døren, siger Guddon Hersi til TV 2.

Af retsdokumenter, som TV 2 har fået adgang til, fremgår det, at Espen Andersen Bråthen har haft forbud mod at opsøge sine forældre.

Tilholdet blev givet på baggrund af en episode 29. maj 2020, hvor den drabssigtede bevæbnet med en pistol trængte ind i sine forældres hus i Norge og blandt andet truede med at dræbe sin far.

11. juni opsøgte den drabssigtede igen sine forældre og overtrådte dermed det nedlagte besøgsforbud.

Udover polititilholdet er manden kendt af politiet i flere andre sammenhænge.

I 2012 blev han idømt 60 dages betinget fængsel for indbrud på et norsk museum og for at have købt og røget hash forinden. Det fremgår ligeledes af retsdokumenterne.

Den 37-åriges forsvarer, advokat Fredrik Neumann, sagde natten til torsdag til VG, at han ikke kendte meget til den sigtedes tilknytning til Danmark i øvrigt, men at han "stort set" har boet i Norge hele sit liv.

Den sigtede blev afhørt i flere timer fra klokken 01.30 indtil omkring klokken 05.00 torsdag morgen. Politiet vil ikke løfte sløret for hans forklaring.

Ifølge hans forsvarer har den 37-årige "forklaret i detaljer om begivenhederne". Han har erkendt handlingsforløbet, men har ikke erklæret sig skyldig.

Hvor skete drabene?

Kongsberg ligger vest for Oslo omkring elven Numedalslågen.

Drabene fandt sted i byens historiske centrum på vestsiden af Numedalslågen, hvor Coop ligger i Myntegata. Men der har også været meldinger om, at politijagten også strakte sig over på østsiden.

Ifølge det norske politi trængte den sigtede under sit angreb ind i boliger, hvor han slog ihjel. Det skriver VG.

Politiet kan torsdag eftermiddag ikke oplyse noget om, hvor mange af ofrene der er dræbt indendørs, men de siger, at ofrene synes at være tilfældigt udvalgt.

Det mangler vi svar på:

Hvem er ofrene?

Politiet har endnu ikke identificeret ofrene, men har kun fortalt, at der er tale om fire kvinder og en mand, der alle er mellem 50 og 70 år.

Hvad er motivet?

Politiet har endnu ikke sagt noget til offentligheden om, hvad den sigtede gerningsmand har forklaret om motivet til drabene.

På et pressemøde torsdag aften siger en talsmand for den norske efterretningstjeneste, PST, at "det er klart, at det fremstår som et terrorangreb, men det er vigtigt, at vi får afklaret de faktiske motiver."

- Vi arbejder med at finde ud af, om dette kan inspirere andre til at begå terror, siger talsmanden.

Han uddyber imidlertid ikke, om man anser dette for sandsynligt.

Politiet understreger dog, at det er for tidligt med sikkerhed at betegne drabene som "en terrorhandling".