Udland

Der har været bekymring for radikalisering, siger norsk politi

Politiet har modtaget flere indberetninger på den 37-årige danske statsborger.

Norsk politi har tidligere været i kontakt med den 37-årige danske statsborger, der er anholdt og sigtet for fem drab i Norge. Det er sket på baggrund af bekymring knyttet til radikalisering.

Det oplyser politiet på et pressemøde torsdag.

- Politiet har tidligere været i kontakt med manden, herunder har der været bekymring knyttet til radikalisering, siger politichef Ole Bredrup Sæverud.

Danskeren er desuden konverteret til islam.

Norsk politi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, om der er tale om et terrorangreb, men det bliver efterforsket, lyder det fra politichefen.

Har modtaget flere indberetning

Ole Bredrup Sæverud oplyser, at politiet har modtaget flere indberetninger på manden i forhold til radikalisering.

- Vi har ikke registreret meldinger på ham i 2021. Men det har vært meldinger tidligere, og disse er der blevet fulgt op på, siger han.

Sidste indberetning kom i 2020.

Ifølge Jens Møller Petersen, der er tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi, bliver det interessant at finde ud af, hvad der mere konkret ligger i indberetningerne.

- Man kan ikke lade være med at tænke på, om indberetningerne har en sådan karakter, at man burde havde undersøgt manden nærmere noget før. Alt det bliver vi formentlig klogere på snart, siger han til TV 2.

Derudover hæfter den tidligere drabschef sig ved, at den 37-årige er konvertit.

- Det bliver interessant at finde ud af, hvornår han konverterede, og om han allerede dengang viste interesse for den ekstremistiske del af religionen.

Dræbte fire kvinder og en mand

Den 37-årige danske statsborger er anholdt og sigtet for at dræbe fire kvinder og en mand i den norske by Kongsberg onsdag aften.

Udover de døde blev tre personer såret under angrebet. De får lige nu intensivbehandling på sygehuset, men ingen af deres skader er livstruende.

Klokken 18.13 onsdag modtog norsk politi den første anmeldelse om, at en person gik rundt i byen og skød på folk med en bue og pil, og straks efter var politiet og beredskabet i gang. Cirka en halv time efter blev manden anholdt.

Torsdag oplyser politiadvokaten Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2, at den 37-årige mand erkender at have stået bag angrebet.