Udland

Dansk statsborger anholdt og sigtet for fem drab i Kongsberg

Den 37-årige danske mand erkender at have dræbt fem og såret to, fortæller politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2.

En 37-årig dansk statsborger er blevet anholdt og sigtet efter et angreb med bue og pil, hvor fem personer døde og to blev såret i den sydnorske by Kongsberg onsdag aften.

Det skriver norsk politi i en pressemeddelelse.

Til TV 2 oplyser politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen, at manden er sigtet for at have dræbt fem og såret to. Hun oplyser desuden, at han erkender forholdene.

- Det betyder, at han erkender de faktiske forhold, altså at det er ham, som har udført handlingen, siger hun til TV 2.

Ann Irén Svane Mathiassen fortæller, at den danske statsborger er kendt af politiet "for flere forhold i løbet af de sidste år", men hun kan ikke komme nærmere ind på præcis hvilke forhold.

Tvivl om skyldsspørgsmålet

Selvom den sigtede har erkendt forholdene, er det ikke sikkert, han erkender sig skyldig, fortæller politiadvokaten.

Ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg skyldes det, at man endnu ikke ved, hvad motivet er.

- Hvis han ender med at blive tiltalt efter en terrorparagraf, er det ikke sikkert, han vil erkende sig skyldig. Det må tiden vise, siger hun.

Politiet oplyste i går på et pressemøde, at de undersøger, om det er tale om terror. Det oplyste desuden, at det er deres opfattelse, at der kun stod én person bag angrebet.

Afhørt hele natten

Natten til torsdag blev den 37-årige dansker afhørt, og han ønsker at samarbejde med politiet.

Det fortæller forsvarsadvokat Fredrik Neumann, der har bistået den danske mand i sagen, til TV 2.

Afhøringen varede mere end tre timer fra klokken 01.30 og indtil omkring klokken 05.00.

Den danske mand har afgivet sin forklaring til politiet, men advokaten vil ikke afsløre noget om, hvad sigtelsen konkret omhandler.

- Det har jeg ingen kommentar til, lyder det fra forsvarsadvokat Fredrik Neumann.

Kort menneskejagt

Klokken 18.13 modtog norsk politi en anmeldelse om, at en person gik rundt i byen og skød på folk med en bue og pil, og straks efter var politiet og beredskabet i gang.

Angrebet fandt blandt andet sted i en Coop-butik, bekræfter købmandskæden selv. Her skulle gerningsmanden ifølge Laagendalsposten have sigtet på kunderne med bue og pil.

Omkring en halv time senere, klokken 18.47, lykkedes det politiet at anholde den danske statsborger efter en konfrontation, hvor politiet måtte affyre et varselsskud. Inden da havde politiet været tæt på at fange ham, men han var i første omgang undsluppet.