Udland

Rumhelt fra tv blev den ældste mand i rummet nogensinde

Efter utallige rumeventyr på film og tv kom kaptajn Kirk fra 'Star Trek' endelig ud i rummet for alvor.

Det er over 50 år siden, at den amerikanske skuespiller William Shatner begyndte sine eventyr i rummet.

I årevis optrådte han på tv som hele USA's heltemodige kaptajn Kirk i science fiction-serien 'Star Trek', der senere udviklede sig til en serie af Hollywood-film.

Onsdag kom den nu 90-årige William Shatner så for første gang nogensinde ud i det virkelige rum.

På en tur, der varede 11 minutter og gav skuespilleren mulighed for at opleve ægte vægtløshed i rummet i nogle få minutter.

- Det var noget helt andet end det, de havde beskrevet, sagde han om hele oplevelsen, da han minutter senere vendte tilbage til jorden.

Inviteret af milliardær-fan

Den 90-årige skuespiller var specielt inviteret af verdens rigeste mand, Amazon-milliardæren Jeff Bezos, der ejer rumselskabet Blue Origin.

Selskabet sender rumturister lidt over 100 kilometer ud i rummet – så langt ud, at man kan opleve vægtløshed og se jordklodens runding under sig.

Sådan en tur er normalt en meget kostbar affære, men William Shatner kom med kvit og frit, fordi Jeff Bezos er en stor fan af 'Star Trek'.

William Shatner om sin tur ud i rummet.

Turen, der gjorde William Shatner til den ældste person i rummet nogensinde, har samtidig skaffet Jeff Bezos' selskab Blue Origin masser af publicity.

- Vi er kun ved begyndelsen, men hvor er det dog en mirakuløs begyndelse. Hvor er det dog ekstraordinært at være med ved denne begyndelse, sagde William Shatner i en Blue Origin-video, der var optaget på forhånd.

Fjernstyret fra jorden

Der var tre andre turister sammen med William Shatner, da rumfartøjet onsdag eftermiddag blev sendt afsted fra ørkenen i Texas.

Til gengæld var der ingen besætning, for fartøjet styres fra jorden.

Rumkapslen med de fire personer ombord blev derefter afskilt fra raketten og fortsatte ud forbi den såkaldte Karman-linje, 100 kilometer over jordens overflade.

Kort efter begyndte rumkapslen at falde tilbage mod jorden, hvor den landede uskadt, hjulpet ned af en stor faldskærm.

De tre andre ombord var tidligere Nasa-ingeniør Chris Boshuizen, iværksætter Glen de Vries og Blue Origins vicepræsident, ingeniør Audrey Powers, skriver Reuters.