Udland

Mystisk syndrom rammer endnu en ambassade

En teori blandt eksperter er, at det mystiske Havana-syndrom skyldes angreb med kraftige målrettede mikrobølger.

Blot en uge før den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, skal besøge den amerikanske ambassade i Colombia, er ambassaden blevet ramt af det mystiske Havana-syndrom.

Det skriver The Wall Street Journal, som har fået adgang til en række mails sendt af ambassadør Phillip Goldberg til ambassadens personale.

I mailene står der, at nogle ansatte siden midten af september har oplevet flere "uforklarlige sundhedshændelser".

Dermed er endnu en amerikansk ambassade blevet ramt af syndromet.

Sygdommen kan være menneskeskabt

Det anslås, at omkring 200 mennesker har været syge med Havana-syndromet og har oplevet symptomer som svimmelhed, kvalme, søvnforstyrrelser, tinnitus og hovedpine.

Nogle af de ramte har været syge i måneder, efter de fik konstateret sygdommen. Over halvdelen af de 200 ramte er medarbejdere hos CIA, skriver The New York Times.

Havana-syndromets oprindelse er ukendt. Det har rejst spørgsmålet om, hvorvidt sygdommen er menneskeskabt, idet så mange amerikanske diplomater og medarbejdere fra CIA er blevet ramt.

En ledende teori blandt eksperter er, at symptomerne skyldes angreb med kraftige målrettede mikrobølger.

For nogle måneder siden pegede en efterretningsrapport på, at Rusland kan stå bag de angreb, der fører til sygdommen. Men rapporten manglede den rygende pistol, der placerer det endelige ansvar.

Biden vil finde "de skyldige"

Havana-syndromet blev første gang opdaget i 2016, da diplomater fra USA's ambassade i Havana på Cuba samt agenter fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA blev ramt af den mystiske sygdom.

Siden er Havana-syndromet også konstateret på den amerikanske ambassade i Østrig, hvor over 20 mennesker er blevet syge.

I fredags blev den amerikanske ambassade i Tyskland også ramt af Havana-syndromet. Her blev 20 medarbejdere syge.

Kort tid inden ambassaden i Tyskland blev ramt, skrev USA’s præsident, Joe Biden, under på en ny lov, der berettiger cheferne for CIA og det amerikanske udenrigsministerium til at yde økonomisk kompensation til de statsansatte, som har været syge med Havana-syndromet.

Joe Biden meddelte efterfølgende, at han vil finde "årsagen og de skyldige" bag sygdommen.

Colombia og USA undersøger sagen

Tirsdag nægtede en embedsmand fra det amerikanske udenrigsministerium at bekræfte tilfældene af Havana-syndrom på den amerikanske ambassade i Colombia.

I en udtalelse til BBC lyder det, at udenrigsministeriet grundigt undersøger sagen, og at de "aktivt arbejder på at identificere årsagen bag tilfældene, og hvorvidt de kan tilskrives en udenlandsk aktør."

Colombias præsident, Iván Duque, siger til The New York Times, at landet undersøger tilfældene på den amerikanske ambassade i hovedstaden Bogota. Han tilføjer, at USA leder undersøgelsen.