Udland

Biden tilsidesætter modstand mod dødsstraf i Boston-bombesag

Selvom Joe Biden er modstander af dødsstraf, forsøger han at få bombemanden fra maratonløbet henrettet.

Præsident Joe Bidens modstand mod dødsstraf bliver sat til siden, når hans justitsministerium onsdag skal argumentere for at dømme Boston Marathon-bomber til døden.

Justitsministeriet vil således onsdag forsøge at overbevise højesteret om at genindføre dødsstraf for at dømme Dzhokhar Tsarnaev til henrettelse for angrebet i 2013.

Dømt til døden

Tsarnaev var 19 år, da han og hans storebror Tamerlan Tsarnaev placerede to hjemmelavede bomber nær maratonløbets målstreg 15. april 2013, der dræbte 3 mennesker og sårede 264 andre.

Tamerlan Tsarnaev blev skudt af politiet kort efter hændelsen.

Den nu 28-årige Dzhokhar Tsarnaev blev oprindeligt dømt til døden i 2015, men straffen blev omgjort ved en appeldomstol i juli 2020.

Justitsministeriet ankede omgørelsen i oktober sidste år. Dengang var Donald Trump stadig præsident.

På trods af at Joe Biden, der er stærk modstander af dødsstraf, har overtaget embedet som præsident, har justitsministeriet ikke meddelt, at det vil ændre holdning i sagen.

Var stolt af angrebet

Omgørelsen hos appeldomstolen har efterfølgende vist sig at have flere svagheder. Blandt andet at nævningetinget ikke var blevet stillet spørgsmål omkring deres påvirkning af den massive mediedækning i sagen.

De var heller ikke blevet godt nok informeret, om at Dzhokhar Tsarnaev var stærkt påvirket af sin storebror.

Justitsministeriet har argumenteret for, at beviserne i sagen viser, at den yngre bror også viste vilje til at udføre angrebet, og at han efterfølgende var stolt over det.

Efter onsdagens retsmøde forventes det, at højesteret vil komme til en afgørelse i juni næste år.